btbilgi

Salgın döneminde küresel alışverişin ciddi bir kısmı online mağazalara kaymak zorunda kaldı. Satıcılar aniden oluşan yüksek alışveriş talebini karşılamaya çalışırken, kargo ve teslimat hizmetleri de bundan olumsuz etkilendi. Gönderi teslimatlarındaki sorunları fırsat bilen siber suçlular kullanıcıları avlamak için çeşitli yöntemler geliştirmişlerdi. 2021 yılında da teslimat dolandırıcılığı vakalarının artarak devam ettiği gözlemlenmekte.

Kaspersky’nin verdiği bilgiye göre, 2021’in ikinci çeyreğinde teslimat dolandırıcılığı saldırıları daha da ilerlemiş. Siber suçlular spam e-postalarını yerelleştirme konusunda ustalaşmışlar. Kullanıcıların, gümrük vergilerinden sevkiyat maliyetlerine kadar farklı konularda para isteyen farklı dillerdeki talepler yaşadığı raporlanıyor. Bu e-postaların kurbanları sahte web sitelerine götürdüğü ve para kaybı dışında banka bilgilerinin çalınması tehlikesi ile karşılaşıldığı belirtilmiş.

Rastlanan yeni tekniklerden biri, insanlara hedeflenen alıcılara ulaşamayan paketleri satın alma şansı sunan sahte web siteleri. Bu web siteleri bir piyango sistemi kullanmakta. Kullanıcılar satışa çıkartılan paketin içeriğinden haberdar değil. Paketin ağırlığına göre teklif veriliyor ama ödeme sonrası paket kullanıcıya asla ulaşmıyor.

Bir başka dolandırıcılık yöntemi ise WhatsApp üzerinden küçük miktarlarda para talep eden spam mesajlar. Farklı çeşitleri olan bu tür dolandırıcılıkların birinde, kullanıcılar WhatsApp üzerinden bir anket doldurup ayrıca birkaç kişiye yollarsa ödül kazanacakları vaat ediliyor. Bir diğerinde kullanıcılara büyük bir ödül kazandıkları söyleniyor, ödülün teslimatı için küçük bir ücret ödemeleri gerektiği belirtiliyor. Kullanıcı yönlendirildiği sahte sitede bilgilerini girerse hepsi siber suçluların eline geçiyor.

Raporda anlatılan bir diğer dolandırıcılık çeşidi WhatsApp’ın Facebook ile bilgi alışverişine izin veren yeni gizlilik politikasına bağlı. Siber suçlular, kullanıcıları yabancı ülkelerdeki kadın kullanıcılar ile WhatsApp sohbetine davet eden sahte web siteleri ile avlıyorlar. Sohbet odasına gitmek için verilen bağlantıya tıklayanlar, kendilerini sahte bir Facebook giriş sayfasında buluyor. Buraya hesap bilgilerini girenler Facebook hesaplarını çaldırıyorlar.

Bazı kişilere de yine kadın kullanıcılarla sohbet edebilmeleri için sahte WhatsApp mesajlaşma uygulamaları yükletilmeye çalışılıyor. Ama bu uygulamalar tabi ki gerçek değil. Kullanıcıların onun yerine kötü niyetli ve zararlı başka yazılımlar indirme riski ile karşı karşıya kaldıkları aktarılmakta. Beklenmedik e-postalara karşı her zaman dikkatli olunması, hiçbir zaman şüpheli e-postaların eklerine tıklanmaması ve girilen web sitelerinin gerçekliğinin sorgulanması tavsiye edilmiş.

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.