btbilgi

KPMG Türkiye’nin geçen seneden beri sunduğu ‘Türkiye Start-up Yatırımları Raporu’nun dördüncüsü yayımlandı. 212 iş birliği ile hazırlanan rapor, 2021 yılınin ikinci çeyrek dönemindeki startup yatırımlarını ve ekosistemin genel durumunu ele almakta. Raporda Türkiye’de risk sermayesi piyasasının karşı karşıya olduğu temel eğilimler, fırsatlar ve zorluklar ortaya koyulduğu gibi, küresel pazarın durumu hakkında bilgiler de aktarılmış.

Rapora göre 2021’in ikinci çeyreğinde 57 girişimin aldığı toplam yatırım, tüm zamanların rekorunu kırarak 727 milyon dolara ulaştı. Girişim yatırımlarının hacminin, 2021’in ilk çeyreğine göre yüzde 43 artış gösterdiği belirtiliyor. Kişi başına düşen melek yatırım ve girişim sermayesi yatırımları 8,8 dolara yükselmiş durumda. Bu rakamın iki sene önce 1 dolar seviyesinde olduğu da hatırlatılmış. 2021’de kurulan 91 milyon dolarlık beş yeni fonun ekosisteme eklenmesi ise, yatırımların hızlanarak devam edeceğine işaret ediyor denilmekte.

Türkiye startup dünyasında, 2021’in ilk yarısında Getir ve Dream Games olmak üzere iki farklı unicorn (1 milyon dolar değerlemeye sahip girişim) üretildiğine raporda dikkat çekiliyor. Türkiye’de doğan toplam unicorn sayısının 2021 Haziran itibariyle üç olduğu ve bu sebeple 2021’in ilk yarısınin istisnai bir dönem olduğu ifade edilmiş. Bu iki büyük çapta işlem, ikinci çeyrekteki toplam yatırım hacminin yüzde 97’sini oluşturmakta.

İlk dev işlem, 550 milyon dolarlık yatırım alarak 7,5 milyar dolar değerleme ile ‘decacorn’ (10 milyon dolar değerlemeye sahip girişim) olmaya bir adım daha yaklaşan Getir. Diğeri 1 milyar dolar değerleme ile 155 milyon dolarlık yatırım alan, Türkiye’nin üçüncü unicorn’u haline gelen Dream Games. Bu ikisinin tamamladığı yatırım turları hariç tutulduğunda 2021 ikinci çeyrekte, toplam 55 girişim 22 milyon dolarlık yatırım aldıkları belirtiliyor.

Raporda ön plana çıkartılan bulgulardan biri, Türkiye’nin oyun sektöründeki girişimlerinin salgın zamanında bile büyümeye devam etmesi. İkinci çeyrekteki en büyük on işlemden üçünün oyun sektöründe gerçekleştiğine (Dream Games, Uncosoft ve Veloxia) dikkat çekilmekte.

2021’in ikinci çeyreğinde en büyük on işlemin beşinin satın alım, geri kalanının ise yatırım olarak gerçekleştiği kaydedilmiş. Öne çıkan en büyük iki satın alma işlemi GarajSepeti’nin Meksikalı Kavak Intermediate Holdings tarafından 25 milyon dolara satın alınması ve oyun şirketi Uncosoft’u ise 20 milyon doları bedel ile Rollic Games tarafından satın alınması.

Hızlı teslimat ve lojistik, oyun, pazar alanı ve fintech, sırasıyla işlem hacmine göre en fazla yatırım çeken sektörler. İşlem sayısı açısından ilk çeyrekte olduğu gibi oyun sektörü öncülük ederken; onu fintech, sağlık teknolojileri ve SaaS (hizmet amaçlı yazılım) takip ediyor.

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.