National Geographic ve Epson birlikte, dünyanın kutup bölgelerindeki donmuş toprakların korunmasını desteklemek için bir bilinçlendirme kampanyası başlatmışlar. ‘Turn Down the Heat’ (Isıyı Azaltın) isimli kampanyada, kutup bölgelerinde yapılan araştırmaların sonuçları ele alınıyor. Ayrıca kutupların daha fazla ısınmasını durdurmak için işletmelerin yapabilecekleri eylemler de ön plana çıkartılmakta.
Bilim insanları tarafından verilen bilgiye göre, dünyanın en kuzey ve en güney bölgelerindeki donmuş toprakların 2100 yılına kadar tamamen çözülmesi mümkün. Bu da tüm dünya çapında ekolojileri geri dönülemez biçimde değiştirecek. Isınma böyle devam ederse, tüm dünyada deniz seviyelerinin yükseleceği ve atmosfere 950 milyar tondan fazla metan salınacağı öngörüsü yapılıyor.
Turn Down the Heat farkındalık kampanyası için, iklim değişikliğinin uzun süreli etkilerini Alaska ve Rusya’daki kutup gözlemevlerinden takip eden National Geographic Kaşifi Dr. Katey Walter Anthony baş rolde. Kaşifin donmuş toprakları koruma konusundaki öncü araştırmasının ayrıntıları buraya tıklayarak gidebileceğiniz kampanya sitesindeki bir dizi videoda, infografikte ve içerikte bulunabilir.
Yapılan açıklamada, işletmelerin küresel ısınmayı engellemede destek olmak için yapabilecekleri şeyler şu 5 maddede toplanmış:
Ofiste ısıyı azaltma
Ofislerde bulunan tüm cihazlar ciddi miktarda ısı yaymakta. Cihaz değiştirme zamanı geldiğinde, piyasadaki daha az ısı üreten alternatifler göz önünde bulundurmalı. Her cihaz küresel ısınmayı azaltmada ve işletmelerin çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmada rol oynamakta.
Döngüsel ekonomi
Elektronik cihazların dışında başka çok çeşitli ürünlerin imalatında da ısı meydana çıkmakta. Ofis mobilyası veya ambalajlar olsun, işletmeler bunların kullanım ömürlerinin sonuna gelindiğinde tekrar kullanılabilmelerinin yollarını aramalılar. Yeni satın alımlar ve eski atıklar için döngüsel ekonomi yaklaşımının nasıl benimsenebileceği her zaman düşünülmeli.
Yenilenebilir kaynaklar
Dünyanın ısınmasında en önemli faktörlerden biri fosil yakıtlar. İşletmeler çalışma alanlarındaki enerjiyi güneş, rüzgar gibi temiz ve yenilenebilir kaynaklardan temin etme yoluna giderek bunun önüne geçebilir. Aynı şey suyun ısıtılması ve arıtılması için de geçerli. İşletmelerin su sensörü teknolojileri gibi su tasarrufu sağlayacak seçenekleri kullanmaya çalışmaları önerilmiş.
Sürdürülebilirlik
Gezegeni kurtarmak için en işe yarayacak yaklaşımlardan biri sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirliğe önem veren işletmeler ürün satın aldığı ve ortaklığa girdiği diğer şirketler için de durum tespiti yapmalı. Böylece tüm tedarik zincirini daha da ileriye taşıyacak nihai bir güce sahip olunabilir.
Geleceği planlama
Gezegenimizi kurtarmak için zamana karşı yarıştığımız artık belli oldu. Bu yolda her şeyi kapsayan, karbon emisyonunu sıfıra indirecek net bir plan hazırlanmalı. Sağlam ESG hedefleri oluşturmak ve bunların nasıl karşılanacağına dair açık bir yol haritası çizmek, iklim değişikliğiyle mücadelede temel adımlardan.