Dünyaca popüler masaüstü işletim sistemi Windows’un en son sürümü olan Windows 11 hakkında bir süredir bilgiler geliyor. Sızan Beta sürümleri herkes tarafından iyice elden geçirildikten ve kurcalandıktan sonra, Microsoft firması nihayet resmi tanıtımını yaptı. Ama o arada, 2021 sonuna kadar kullanıcılara sunulacak yeni işletim sistemi sürümü konu olunca siber suçlular da boş durmamış.
Güvenlik firması Kaspersky, yeni sürümün indirilebilir dosyası gibi duran kötü niyetli yazılımlar keşfetmiş. Daha ürün piyasaya bile çıkmadan 850 girişim tespit edildiği raporlanıyor. Firma virüs harici sınıflandırılan nispeten zararsız indiriciler ve reklam yazılımlarının yanı sıra, kayıtlı şifreler veya tarayıcı çerezleri gibi kullanıcı verilerini toplamayı amaçlayan tam teşekküllü Truva atları, arka kapı ve hırsızlık girişimlerini ortaya çıkartmış durumda.
Araştırmacılar, siber suçluların sabırsız Windows kullanıcılarının merakını nasıl istismar ettiğine dair daha fazla bilgi edinmek için Windows 11 güncellemesi gibi görünen kötü niyetli dosyaları analiz etmişler. Bunlardan biri 1,75 GB boyutunda bir kötü niyetli dosya. Dosya boyu büyük olduğu için, kullanıcılar bunun gerçekten de işletim sistemi sürümü olabileceğine inandırılmakta. Dosyanın aslında hiçbir şekilde kullanılmayan birçok gereksiz veri barındırdığı saptanmış.
Kullanıcı dosyayı indirip açtığında, normal Windows kurulum sihirbazına benzeyen bir yükleyici başlatılıyor. Yükleyicinin ana amacı sistemde reklam yazılımları, potansiyel olarak istenmeyen uygulamalar veya diğer kötü niyetli yazılım türlerini ayarlayan ikinci bir yükleyiciyi indirip çalıştırmak. Bu durumda kullanıcı, bunların hepsinin yüklenmesine bizzat izin vermiş oluyor. ‘86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe’ veya benzer isimli yükleme dosyalarından kaçınılması önerilmiş.
Eğer kullanıcılar Windows 11’in şu anda var olan, piyasaya sürülmeden önceki sürümlerini indirmek isterlerse, bunu resmi yollardan yapabiliyorlar. Microsoft yeni işletim sisteminin önizleme sürümlerini Windows Insider programı aracılığıyla herkese açmış durumda. Programa katılmak için bu linke tıklayıp gideceğiniz sayfadan kayıt olabilirsiniz.
Güvenlik uzmanları Windows 11’in yalnızca resmi kaynaklardan indirilmesini tavsiye ediyor. Ayrıca yeni işletim sistemiyle ilgili haberlere veya sıradışı, ilginç tekliflere şüphe ile yaklaşılması; bunun dışında kullanıcıların ziyaret ettiği web sitelerinin gerçekliğini her zaman kontrol etmesi de tavsiyeler arasında.