btbilgi

Dijitalleşme ile gelen kolaylıklar ve yenilikler, etkisini insanların aşk hayatlarında da göstermekte. Artık herkesin flört uygulamalarına alıştığı bir dönemde, bundan sonraki adım yapay zekanın bize önerdiği adayları denemek olabilir. Yapılan yeni bir araştırma, insanların çöpçatan yapay zeka çözümlerine nasıl baktığını ele almış. Sonuçlar bize insanların modern dünyada flört uygulamalarını ne kadar kullandığını ve teknolojinin ilişkilerimize ne kadar hakim olacağına dair düşüncelerini gösteriyor.

Kaspersky ve Sapio Research iş birliği ile Haziran 2021’de gerçekleştirilen araştırma için, aralarında Türkiye’nin de olduğu 27 ülkeden 18 bin 658 kişi ile görüşülmüş. Farklı yaş ve cinsiyetlerden insanlardan toplanan veriler ‘Love in an algorithmic age’ (Algoritmik bir çağda aşk) başlıklı raporda yayımlanmış. Katılanların yüzde 84’ünün ya şu anda bir flört uygulaması kullandığı veya geçmişte kullanmış olduğu aktarılmakta. Flört uygulaması kullananların yüzde 44’ü ise gerçek aşkı bulabilmek için bu uygulamalara başvurmak zorunda olduklarına inanıyor.

Rapora göre kullanıcıların çoğunluğu akıllı algoritmaların flört eşleştirmedeki rolünü olumlu algılamakta. Katılanların yarıya yakını (yüzde 44) yapay zekanın çöpçatanlık seçimine, yüzde 64’ü ise algoritmaların önerilerine güveneceklerini belirtmiş. Bu da flört uygulamalarına olan güvende kendini gösteriyor. Araştırmaya katılanların yarısından fazlası (yüzde 54), flört uygulamalarının genel olarak süreci çok daha kolay hale getirdiğini düşünmekte. O kadar ki, katılımcıların yüzde 43’ü yalnızca algoritmanın kendilerine önerdiği eşleşmelerle buluşuyor.

Yapay zeka tarafından verilen önerilere güvenmek kolay gelse de, bu yöntemin tam olarak işe yaradığına inanmayanlar da az değil. Katılımcıların yarısından fazlası (yüzde 56), algoritmaların insanları birbirine çeken faktörlerin tüm unsurlarını kapsayabileceğinden emin olmadığını söylemiş. Ayrıca yüzde 39’u da algoritmalarla yapılan eşleştirilmeyi insanlıktan uzaklaştıran bir unsur olarak görüyor. Buna karşın, insanlar (yüzde 54 oranla) yapay zekanın kendisini, mesela aynı bilimkurgu filmi ‘Her’deki gibi dijital bir partneri kişisel bir arkadaş veya asistan olarak kabul etmeye hazır.

İşin güvenlik tarafı ise ayrı bir mesele. İnsanlar kendilerine online ortamlarda flört edecek uygun birilerini ararken siber suçluların kucağına da düşebiliyorlar. Flört uygulamalarının kullanıcılarının, özellikle 18-24 yaş arası kullanıcıların yüzde 53’ünün gerçek adını paylaştığı saptanmış. Ayrıca kullanıcıların yüzde 25’inin sosyal medya hesaplarını profillerine bağladığı da anlaşılmakta. Bunun karşılığı olarak, katılımcıların yüzde 15’i bir şekilde dolandırıldıklarını bildirmiş. Yüzde 65’i ise bu uygulamalar aracılığı ile dolandırılma konusunda endişeli durumda.

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.