btbilgi

Elektrikli otomobiller sokaklarda daha fazla görüldükçe, onların elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak şarj istasyonları da çoğalıyor. Yalnız geleneksel şarj istasyonlarının küçük bir sorunu var. Genelde bu cihazlar büyük boyda olduklarından ya kendilerine özel park alanlarında, otoparklarda veya benzin istasyonlarında kuruluyorlar. Peki ya şehrin ortasında şarjınız biterse ne yapacaksınız? Büyük şehirlerde kaldırımlar zaten sınırlı ve yayalar adım başı önlerinde kocaman şarj cihazları görmek istemiyorlar.

İskoçya kökenli Trojan Energy şirketi buna harika bir çözüm geliştirmiş. Şirketin yaklaşımı şarj istasyonunu zeminin altına taşımak. Bu sistemde kullanıcı elektrikli arabası ile bir kaldırıma yanaşıyor ve park ediyor. Sonra da arabasının hemen yanında, yerde duran bir şarj portunu çekerek yükseltiyor. Sonra da arabasının şarj kablosunu yerden çıkan silindirin üzerindeki şarj portuna bağlıyor. Yere gömülü cihaz siz onu yükseltinceye kadar neredeyse kaldırımla aynı hizada ve geçişi engellemediği için çok pratik.

Şirket test amacıyla ilk 15 adet yer şarj cihazını, Londra’nın Brent mahallesindeki Moritimer Caddesi’ne kurmuş bile. Ama asıl geniş çaplı denemeler için Brent ve Camden mahallelerine toplamda 150 şarj noktasının kurulacağı belirtiliyor. Projenin Birleşik Krallık’ta sıfır emisyonlu araç projelerini destekleyen ‘Office for Zero Emission Vehicles’ ve Innovate UK’in desteği ile gerçekleştirildiği bilgisi de verilmiş.

‘Subsurface Technology for Electric Pathways’ (STEP) adı verilen projede kullanılan yere gömülü şarj cihazlarına ‘Trojan Connector’ denilmekte. 15 şarj cihazından oluşan bir dizi ağ şeklinde yerleştiriliyor ve 3 fazlı bir şebeke kaynağına bağlı bir güç kabinine bağlanıyor. İlk şarj noktasından 100 metre uzağa kadar gidebilen güç kabini aynı zamanda bulut bağlantılı, yani uzaktan takip edilip yönetilebiliyor.

Kullanıcının yerden çıkarttığı silindire ise ‘Trojan Lance’ (Truva mızrağı) deniliyor. Elektrikli aracın şarj kablosunun takılacağı port bu silindirin üzerine monte edilmiş. Porta bir şarj kablosu takılana kadar aktive olmuyor. Yani birinin yanlışlıkla silindiri çıkartıp port üzerinden çarpılması söz konusu değil.

Bu yenilikçi şarj istasyonları 7 kW ve 22 kW şarj oranları sağlıyor, gece boyunca aracınızı şarjda bırakırsanız da mümkün olan en ucuz fiyattan şarj edebiliyorsunuz. Kullanıcı şarj karşılığı ödemesini, Trojan şirketinin sisteminde açacağı hesap üzerinden yapabiliyor. Şirket daha şimdiden Brent’te yaşayan 140 elektrikli araç sahibini müşteri olarak kaydetmiş bile.

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.