btbilgi

Dünya çapında giderek kötüleşen iklim koşulları, beraberinde birçok ülkede radikal değişimlere yol açabilir. Bilim insanları bazı araştırmalar sonucunda, en kötü senaryoda insanlığın 2100 yılına kadar kendi kendini yoketmesinin mümkün olabileceği ihtimalini ortaya koydular. Bu da aklımıza ‘Mad Max’ ve benzeri post-apokaliptik (felaket sonrası) dünya filmlerini getirmekte. Peki insanlık gerçekten de bu filmlerdekine benzer şekilde çökecek olursa, ayakta kalması en olası ülkeler hangileri?

Birleşik Krallık’taki Anglia Ruskin Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, farklı alanlardan veriler toplayıp bunları bir simülasyon ile analiz etmişler. Yapılan analizler sonucunda Dünya üzerindeki hangi ülkelerin küresel tedarik zincirlerindeki, finansal yapılardaki ve benzer diğer karmaşık sistemlerdeki katastrofik sorunlarla daha iyi başa çıkabileceği öngörüleri hazırlanmış. Yani bu araştırma, veri toplanan ülkelerin sürdürülebilirlik açısından durumuna işaret ediyor.

Araştırma ekibinden Aled Jones yapılan araştırma ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Önümüzdeki yıllarda ve on yıllarda önemli değişiklikler söz konusu olacak. İklim değişikliğinin etkileri, artan sıklık ve yoğunlukta kuraklık ve seller, aşırı sıcaklıklar ve daha fazla nüfus hareketi gibi olaylar bu dönüşümü güçlendirebilir”. Rapora göre şu anda üzerine pek de fazla düşünmediğimiz küresel düzen, bir insan ömrü kadar süre içinde çevre, enerji ve altyapı krizleri nedeniyle tehdit altına girebilir.

‘Sustainability’ jurnalinde yayımlanan bilimsel makalede, modern dünyanın geri kalanı bu sebeplerle çökerken geride kalacak ülkelerin listesi yayımlanmış. Buna göre sürdürülebilirlik açısından ayakta kalma ihtimali en yüksek olan ülkeler Yeni Zelanda başta olmak üzere İzlanda, Birleşik Krallık, İrlanda ve Avusturalya. Özellikle Yeni Zelanda’nın jeotermal ve hidroelektrik enerji üretme kabiliyetinin, bol tarım arazisinin ve göreceli olarak düşük nüfusunun minimum zararla hayatta kalma potansiyelini güçlendirdiğine dikkat çekiliyor.

Raporda sadece ayakta kalması ve çökmesi muhtemel ülkeler listesi değil, aynı zamanda yaklaşan bu krize karşı durmak için insanlık olarak yapılabileceklere de örnekler verilmiş. Çalışmaya göre birbiriyle bağlantılı iklim değişikliği, tarımsal kapasite, enerji, üretim kapasitesi ve aşırı karmaşık sistemler gibi faktörlerin belli yaklaşımlarla hemen ele alınıp düzeltilmesi oluşacak değişime karşı tüm ulusların direncini artırmaya yarayabilir deniliyor.

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.