Dünya Sağlık Örgütü (WHO), insan sağlığı için risk oluşturan faktörlerden birini gürültü kirliliği olarak tanımlamakta. Özellikle de büyük şehirlerdeki yüksek gürültü seviyeleri sadece işitme kayıplarına değil, onunla birlikte gelebilen çeşitli fizyolojik ve psikolojik etkilere de yol açabilmekte. Ülkemizin en büyük şehirlerindeki nüfus yoğunluğu düşünüldüğünde bu durumun bizim için de ciddi bir sorun yaratması söz konusu. Konuyla ilgili farkındalık yaratmak isteyen Pimapen firması, ‘Şimdi Sessizlik Lütfen’ isimli bir proje başlatılmış.
Avrupa Birliği (AB) çapında yapılan bir araştırmaya göre, AB ülkelerindeki nüfusun yaklaşık yüzde 40 kadarı 55 desibeli aşan seviyelerde karayolu trafik gürültüsüne maruz kalmakta. Yüzde 20’si gündüz saatlerinde 65 desibeli geçen ses seviyesine ve yüzde 30’dan fazlası ise geceleri 55 desibeli aşan seviyelere maruz kalıyor. Büyük şehirlerdeki gürültü kirliliğinin ana sebepleri arasında yoğun trafik, yaz turizmi, havalimanları, inşaatlar ve sanayi bölgeleri sayılmakta.
Şimdi Sessizlik Lütfen projesinin amacı, gürültünün insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlara dikkat çekerek korunma yolları konusunda kullanıcıları bilgilendirmek. Projenin ilk ayağı olarak ‘sehrisessizeal.com’ platformu devreye sokulmuş durumda. Bu web sitesinde bulunan harita, şehirlerden toplanan ses verilerini analiz ederek görsel bir şekilde sunacak. Sitede öncelikle Türkiye’nin en gürültülü şehri olan İstanbul’un ses haritası bulunmakta. Diğer şehirlerden toplanan verilerin de yavaş yavaş haritalara çevirileceği bilgisi verilmekte.
Web sitesine giren şehir sakinleri, yaşadıkları yerin konumuna göre gürültü oranını görebilecekler. Sitede yer alan testteki “Şu an yaşadığınız yerde gürültü düzeyi nasıl?”, “Yaşadığınız yerin yakınında hangi çevresel gürültü kaynağı baskın?” “Çevrenizde endüstriyel tesis var mı?” gibi soruların yanıtlarından elde edilecek sonuçlar sayesinde kullanıcılar, gürültünün kendi üzerlerindeki fizyolojik ve psikolojik sonuçlarını daha kolay anlayacak.
Proje Cerrahpaşa Üniversitesi Odyoloji Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Eyyup Kara ve Kadir Has Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden Doç. Dr. Konca Şaher’in destekleriyle gerçekleştirilmiş. Pimapen Marka Satış Direktörü Seyfettin Aslan projenin nihai amacını, İstanbul ile sınırlı kalmadan tüm Türkiye geneline ulaşarak gürültünün nedenleri, canlılara etkileri ve çözümüne yönelik yeni bir bilinç geliştirmek olarak özetliyor.