2020 yılı salgın yüzünden bazı şirketlerin sonunu getirirken, bazıları hayatta kalma çabası içindeydi. Buna karşın salgına karşı yeterince gücü olan şirketler ise zor durumu yenilikçi yaklaşımlarla fırsata çevirmeyi başardı. Boston Consulting Group da (BGC), her sene olduğu gibi bu sene de en yenilikçi bulduğu şirketleri açıkladığı raporunu yayımladı. BGC’nin dünya çapında inovasyon alanında çalışan 1.600’den fazla profesyonel ile gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları, 2021’in en inovatif 50 işletmesini odağa koyuyor.
BGC bu araştırmayı yapıp listesini hazırlarken, işletmeleri dört kritere göre puanlandırmakta:
- Global “Mindshare” (Küresel Görüş): İnovasyon alanındaki yöneticilerinin oylarının miktarı.
- Industry Peer Review (Endüstriyel Değerlendirme): Değerlendirilen şirketin kendi sektöründeki yöneticilerden gelen oylar.
- Industry Disruption (Sektörü Değiştirme Gücü): Endüstriler arasında oyları ölçmek için kullanılan çeşitlilik endeksi.
- Value Creation (Katma Değer Yaratma): İşletmenin hisseleri açısından toplam getirisi.
Listeye bakıldığında ABD kökenli işletmelerin, ilk 10’da 7 sıra kaptığı görülüyor. Apple bir kez daha birinci sırada ve onu yine ABD’den teknoloji devleri olan Alphabet, Amazon ve Microsoft takip etmekte. Beşinci sıradaki Tesla bir otomotiv firması olduğu kadar, aynı zamanda bir teknoloji firması da. İnovatif işletmeler listesini Güney Kore’den Samsung, yine ABD’den IBM, Çin’den Huawei ve Japonya’dan Sony tamamlıyor.

Pfizer ise asıl alanı sağlık olmasına rağmen, salgın sayesinde genelde teknolojik firmaların yer aldığı Top 10’a sonunculuktan bile olsa yerleşmeyi başarmış. Top 50’ye bakıldığında ise Pfizer dışında COVID-19 aşısı üreten diğer sağlık sektörü şirketleri olan Moderna, Johnson & Johnson ve AstraZeneca da listede yer almakta. Listeye bu sene toplamda 10 sağlık sektörü firması girmiş. Bu rakamın geçen seneki listeye göre iki kata çıktığı aktarılıyor.
Visual Capitalist sitesi hem Top 50 listesini kolay anlaşılır bir grafiğe çevirmiş, hem de listede yer alan bazı firmalarla ilgili yorumlar yapmış. Mesela Toyota’nın geçen seneden bu yana 20 sıra yükselip 21’inci sıraya oturmasına dikkat çekilmekte. Bunun sebeplerinin en önemlisi olarak, uçan araç şirketi Joby Aviation’a 400 milyon dolar yatırım yapması gösteriliyor. Coca-Cola’nın 20 sıra yükselip 28’inci sıraya oturması ise, 2021’de küresel 400 markasını optimize edip 200’e indirmesine bağlanmakta.
Sektörel inovasyona gelindiğinde ise, şaşırtıcı olmayan biçimde listenin üçte biri (yüzde 32) teknoloji firmaları tarafından oluşturulmakta. Onu yine benzer oranla (yüzde 32) tüketici ürünleri ve servisleri endüstrisi takip ediyor. Sağlık sektörü bu seneki atılımı ile listenin yüzde 20’sini meydana getirirken, ulaşım ve enerji sektörleri yüzde 12 ile temsil edilmekte.