btbilgi

İki gün önce haber kanalları milyarder girişimci Sör Richard Branson’ın uzay macerası ile renklendi. Kendi kurduğu Virgin Galactic firmasının roket uçağıyla uzay turizmi çağını açmaya niyetli olan Branson, havalandıktan yaklaşık bir saat sonra güvenli bir şekilde Dünya’ya döndü. İngiliz girişimci 17 yıllık uzay aracı sürecinin sonucunda “hayatımın en önemli deneyimi” diye açıklama yaptı. Ama acaba Richard Branson gerçekten uzaya gitti mi? Bu da ilginç bir tartışma konusu haline gelmiş durumda.

Richard Branson ilk olarak 2004 yılında uzaya çıkabilecek bir araç yapma niyetini açıklamıştı. O zaman hedefi 2007 yılında bu aracın ilk uçuşunu yapması ve ardından da ticari uçuşlara başlanmasıydı. Planlar istendiği gibi gitmedi ve tarih her sene ileriye attı. 2014 yılında bir deneme uçuşu sırasında meydana gelen ölümcül bir kaza ve diğer teknik aksaklıklar yüzünden Branson’un bu tarihi yolculuğu ancak 2021’de gerçekleşebildi.

Girişimci işadamına bu ilk uzay yolculuğunda aracın pilotları Dave Mackay ve Michael Masucci ile birlikte üç Virgin Galactic çalışanı olan Beth Moses, Colin Bennett ve Sirisha Bandla eşlik etti. Başarılı uçuştan sonra Branson’ın rakibi ve arkadaşı olan Elon Musk kendisini bizzat ziyaret edip kutladı. Musk ayrıca yakın gelecekteki uçuşlardan birinde yer satın aldığını da açıkladı. Ayrıca Branson’ın ticari uzay turizmi sektöründeki bir diğer rakibi olan, Blue Origin firmasının sahibi (ve Amazon.com’un kurucusu) Jeff Bezos da kendisini sosyal medyadan tebrik etti.

BBC’nin verdiği bilgiye göre, yaklaşık 600 kişi 250 bin dolarlık uzay uçuşu biletler için şimdiden depozito ödemiş durumda. Ama asıl ilginç olan, Virgin Galactic aracının gerçekte uzaya gidip gitmediği konusu. Firmanın VSS Unity ismindeki aracı bir roket değil, roket destekli bir yüksek irtifa uçağı. Aracın seyahatte ulaştığı yüksekliğin 85 kilometre ve şimdiye kadar deneme uçuşlarında ulaşabildiği en yüksek noktanın ise 90 kilometre olduğu bilgisi veriliyor.

Sorun şu ki, Dünya atmosferinin nerede bittiği ve uzayın nerede başladığına dair iki farklı standart bulunmakta. ABD uzay ajansı NASA ve Hava Kuvvetleri gibi bazı kurumlar uzayın sınırı olarak yaklaşık yerden 80 kilometreyi (50 mil) kabul ediyorlar. Buna karşın uluslararası standartlar ise uzayın sınırını, okyanus seviyesinden 100 kilometre yükselikteki Karman Çizgisi olarak kabul etmekte. VSS Unity’nin asla 100 kilometre yüksekliğe ulaşmadığına dikkat çeken Blue Origin firması, kendi uzay aracı olan New Shephard’ın uzaya gerçekten ilk çıkacak turist aracı olacağını söylemiş.

Buna karşın, uzmanlar atmosferin gerçekten nerede bittiğine ve uzayın nerede başladığına dair kesin konuşmanın da mümkün olmadığını aktarıyorlar. Yani “Virgin Galactic ve Sör Richard Branson gerçekten uzaya gitti mi?” konusu bir süre daha tartışılacak gibi görünüyor.

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.