btbilgi

Dron teknolojilerindeki gelişmeler, su altında çalışan insansız araçlara da yaradı. Bu araçlar gerektiğinde uzaktan idare edilebiliyor ama bazıları kendi kendilerine de hareket edebiliyorlar. Uzaktan idare edilen modellerin ciddi bir sınırlaması var, o da iletişim kabloları aracılığıyla yüzeye bağlı olmak zorunluluğu. Ama yeni geliştirilen ‘ExRay’ adındaki insansız su altı aracı iletişimde ışık kullanarak bu sorunu çözüyor.

Su altı araçlarının su üzerindeki operatörlerle veya gemilerle olan bağlantısı büyük ölçüde kablo aracılığı ile yapılmak zorunda. Radyo dalgaları suda dağıldığı için kullanılamıyorlar. Kablo bağlantısı hem aracın kaydettiği video görüntülerin gerçek zamanlı şekilde görülebilmesini sağlıyor, hem de çoğu zaman su altı aracına enerji sağlıyor. Ama kabloların kendine göre sorunları var. Hem çok uzun ve ağır kablolar kullanılması gerekiyor, hem de su altındaki nesnelere takılıp aracın kaybına bile sebep olabiliyorlar.

İsviçreli startup Hydromea tarafından tasarlanan ve ‘dünyanın ilk kablosuz su altı aracı’ olarak lanse edilen ExRay ise kabloların yerine ışığı devreye sokacak. Firmanın patentli Luma su altı iletişim sistemi, hızlı ışık darbeleriyle veri iletmeye dayalı. Bu fikrin daha önce dalgıçlar ile gemiler arasında kullanılacağına dair haberler görmüştük. Fakat konsept ilk kez bir insansız su altı aracına entegre edilecek.

Luma sisteminde biri su altı aracında, diğeri de yüzeyde olmak üzere iki optik modem bulunmakta. Bu iki modem arasındaki veri iletimi 470 nanometre boyundaki mavi ışık darbeleri ile gerçekleşmekte. Veriler saniyede 10 megabit hızla iletilebildiği için, ExRay’in video kamerasından gelen HD kalitesindeki video neredeyse hiç gecikme olmadan yüzeye aktarılabilecek.

Verilen bilgiye göre ExRay prototipi berrak suda ve tamamen karanlıkta 50 metreden kesintisiz iletişim kurabiliyor. Tahmin edileceği üzere, ortam ışığı ve bulanıklık seviyeleri arttıkça iletişim mesafesi de azalmakta. Firma çalışmalarına devam ederek iletişim mesafesini en az 100 metreye çıkartmayı planlamış. Bu şekilde ExRay’in ana kullanım alanı sınırlı derinliklerdeki görevler olacak.

Aracın prototipi 70 santimetre uzunluğunda, ve 7 kilogram ağırlığında. Yedi adet bağımsız iticiye, yakınlaştırma özellikli HD kameraya ve çift LED spot ışığına sahip. Altı düzlemde manevra kabiliyeti olan ExRay tam şarj ile altı ila sekiz saat arasında çalışma süresi sunacak. Aracın satışına 2022’de başlanması hedeflenmiş.

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.