Adaylarla işvereni bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş platformu, kadınların iş arama süreçlerinde maruz kaldığı zorlukları ele alan bir araştırma düzenlemiş. Genelde beyaz yaka çalışan kadınlarla ilgili konuların ele alındığını ancak mavi ve gri yaka kadın çalışanlar özelinde fazla inceleme yapılmadığını vurgulayan firma, bu araştırmanın sonuçlarını yayımlamış durumda.
Araştırmaya katılan kadın çalışanların yarısı (yüzde 51 oranla) iş görüşmelerinde uygunsuz bir davranışla karşılaşacaklarından kaygı duyduğunu belirtmekte. Kadınların yüzde 59’u ise yapacakları işle ilgili olarak eşleri, kardeşleri veya babaları tarafından baskı gördüğünü itiraf etmiş. Ankete katılan kadınların dörtte biri ise, iş başvurusu esnasında rahatsız edici davranışlarla karşılaştıklarını söylüyorlar.
Kadın çalışanlar araştırmada, iş yerinde karşı karşıya kaldıkları taciz davranışlarını da belirtmişler. Katılımcıların yüzde 35’i mesai saatleri dışında erkek işverenlerden mesaj aldıklarını söylüyor. Yüzde 40’ı ise iş görüşmesinde özel hayatıyla ilgili sorular almakta, bu oranın erkek çalışanlarda sadece yüzde 23 olması da ek bir bilgi olarak verilmiş.
Araştırma sonuçlarına bakılırsa kadınlar yalnızca iş ararken değil, çalışırken de birtakım ayrımcılıklara maruz kalıyorlar. Kadınların üçte biri aynı pozisyonda çalışacak bir erkeğe daha fazla maaş teklif edildiğini belirtiyor. Ayrıca yüzde 58’i iş yerlerinde ‘kadının yapacağı iş’ gibi ayrımcı tanımlamalarla karşılaştıklarını ifade ediyor.
Platformun kurucu ortaklarından Mert Yıldız, iş arayan kadınlar özelindeki zorlukları fark edip, kadın adayların daha güvenli bir şekilde iş arayabilmesini sağlamak için daha şirketin kuruluşunun ilk günlerinden itibaren çalışmalara başladıklarını aktarmakta. Yıldız konuyla ilgili şu bilgileri veriyor:
“Ülkemizde çalışacak yaşta olan 32 milyon kadının sadece 10 milyonu iş gücünde. Çalışabilecek nüfusunun üçte birini iş gücünün dışında bırakan bir ülkenin kalkınması çok zor. Daha fazla kadını iş gücüne dâhil etmek için önce kadınların iş hayatında yaşadıkları zorlukları anlamamız gerekiyor. Ankete katılanların yüzde 87’si kadın istihdamının arttırılması gerektiğini belirtiyor. Bu oranın artması için makro politikalardan önce mikro politikalara önem vermeliyiz. Değişimi beklemek yerine değişimi kendimiz yaratmalıyız. Burada en büyük iş erkeklere düşüyor. Kadınların da iş hayatında gördükleri adaletsizlikleri, uygunsuzlukları gerekli mercilere şikâyet etmekten çekinmemesi gerekli. Anketimize katılan kadınların sadece yüzde 15’i olumsuz bir durum yaşadığında kime şikâyet edeceklerini biliyorlar. Bu yüzden bu konuda bilinçlendirmenin artması şart.”