Modern dünyanın gereksinimlerine yetişmeye çalışan işletmeler kendilerini hızla dijitalleşirken buldular. Siber güvenliğe aynı yatırımı yapamayan, aynı önemi vermeyenler ise maddi ve operasyonel kayıplarla karşı karşıya kalıyorlar. Siber saldırıların yanında, yedekleme sorunları ve donanımsal problemler de veri kaybı açısından önemli diğer etkenler. Maddi kayıpların yanında müşterilerine ve dünyaya karşı itibar kaybı yaşanması da cabası.
Yapılan bazı araştırmalara göre veri kaybı şirketlerin yaklaşık yüzde 94’ünün ticari hayatlarının sona ermesine yol açmakta. Teksas Üniversitesi’nin çalışmasına bakılırsa bunların yüzde 43 kadarı bir daha kapıların asla açamazken, yüzde 51 oranında işletme ise yaşanan kayıplar sebebiyle iki sene içinde flasa sürükleniyor.
Araştırmaların bir başka önemli bulgusu şu, 10 günden uzun süre sürekli bir veri ihlali vakası yaşayan işletmelerin yüzde 93’ü sadece bir sene içinde ticari hayata veda ediyormuş. Bunların yüzde 50’inin ise direk etkilenerek kısa süre içinde operasyonlarını tamamen durdurmak zorunda kaldığı saptanmış. İngiliz Ticaret Odaları’nın (British Chambers of Commerce) açıklamasına bakılırsa veri kaybı yaşayan işletmelerin hepsi siber saldırıdan dolayı bunu deneyimlemiyor. Yüzde 44 kadarının asıl derdi ise çeşitli donanımsal sorunlar olmuş.
Son 5 yıl içinde yaşanan veri ihlallerinin şirketlere ortalama maliyetlerinin yüzde 12 arttığına dikkat çeken Veri Kurtarma Hizmetleri firması, veri kayıplarının meydana gelmesinin arkasındaki sebepleri de belirtiyor. Buna göre şirketlerin veri güvenliğine dayalı yatırımları es geçmesi ve profesyonel desteklerden uzak girişimlerde bulunması kaybın çapının büyük olmasında ana nedenler. Dijital dünyanın, müşterilerin ve tüketicilerin verilerine sahip çıkamayan ve güvenliğini sağlamak için gerekli adımları atamayan işletmeler karşı ne kadar acımasız olabildiğine dair durumları daha önce gördük.
Veri kaybı yaşanması halinde, veri tabanlarında ve dosyalarında daha fazla zarar oluşmaması için işletmelerin emin olmadığı hiçbir işlemde bulunmamasının kritik önem taşıdığı ifade edilmiş. Bilinçsizce yapılan kişisel müdahaleler ya da sorunu artırabilen işlevsiz veri kurtarma yazılımları yerine hızlı bir şekilde harekete geçilerek medyanın profesyonel ellere teslim edilmesi verilerin geri döndürülme şansını büyük ölçüde artırıyor denilmekte.