btbilgi

2020 yılında salgının etkisiyle internet kullanımı gözle görülür biçimde yükseldi. Tüketicilerin dijital dünyaya olan ilgileri beraberinde daha fazla web sitesi, daha fazla online alışveriş ve daha fazla dijital eğlence seçeneklerinin oluşmasına sebep oldu. Sanal dünyadaki alternatiflerin çoğalması dışında özellikle dikkat çeken bir şey var, internet kullanıcıları eskisinden daha bilinçli ve sanal tercihlerinde SSL sertifikası gibi konulara artık önem veriyorlar.

Web sitelerinin SSL sertifikalarını uygulamasının önemi büyük. Bunu yapan sitelerin ziyaretçileri ile aralarındaki tüm veri trafiği şifrelenmekte. Böylece siber suçluların bu trafiği dinleyip aradan veri, yan kişisel veya kurumsal bilgi çalması mümkün olmuyor. En büyük web tarayıcısı markaları artık SSL sertifikası bulunmayan bir siteyi güvenli kabul etmezken, tüketiciler e-ticaret için başvurdukları sitelerin güvenliğinin tam olmasını talep ediyorlar.

İşte 2021 yılına ait bazı SSL istatistikleri:

  • İnternette 156 milyon 979 bin 428 SSL sertifikası algılanmakta.
  • Alexa’nın ‘Top 100.000’ web sitesi listesinin yaklaşık yüzde 21’i hala HTTPS kullanmıyor.
  • Top 100.000 sitenin yüzde 6,8’i hala SSL 2.0 ve SSL 3.0 standartlarını desteklemekte.
  • Ocak 2021 itibarı ile, Chrome tarayıcısının tüm platformlardaki versiyonlarında yüklenen sayfaların yüzde 89’u HTTPS kullanmaktaymış.
  • Chrome kullanıcılarının gezinme süresinin yüzde 93,2’si HTTPS’li sayfalarda oluyor.
  • Küresel çapta web sitelerinin yüzde 32,6’sında yetersiz güvenlik olduğu tespit edilmiş.
  • Her 10 URL’den 1’i kötü amaçlara hizmet etmekte.

Yurt dışına alan adı ve internet teknolojileri hizmetleri veren Atak Domain firması web sitelerinde güvenlik konusuyla ilgili yapılan araştırmaları ele almış. Buna göre kullanıcıların yüzde 85’i internet sitesindeki trafiği şifreleyerek veri korsanlığı girişimlerine engel olan SSL sertifikasının bulunmadığı sitelere güvenmiyor. 2014’ten bu yana Google tarafından arama algoritmalarında önceliklendirme kriteri olan SSL sertifikasına sahip olmayan siteler üzerinden yılda ortalama 48 bin kişisel veri çalınmış durumda.

Google raporlamasını temel alan araştırmalardan Türkiye ile ilgili paylaşılan bulgular da dikkat çekiyor. Buna göre 2016 yılından günümüze Türk internet trafiğinde SSL ağırlığı 2 katına çıkmış. Ülkemizdeki veri transferlerinin Ağustos 2020 itibarıyla yüzde 89 oranında SSL şifrelemesiyle gerçekleştiği açıklanmış. Türkiye dünya çapında SSL güvenlik sertifikası kullanımı açısından 12’inci sırada.

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.