Salgınla birlikte aniden güçlenen dijital dönüşüm çabaları, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bilgi ve iletişim teknolojileri (BT) alanındaki çalışmalara hız verdi. TÜBİSAD tarafından hazırlanan ‘Türkiye’nin Dijitalleşme Endeksi Raporu’na göre, ülkemizin dijitalleşme notu 2019’da 5 üzerinden 2,94 iken 2020’de 3,06’ya yükseldi. Bu artış istihdama da yansıdı, sektördeki çalışan sayısı 2020 yılında 150 bini aştı. Fakat yerli teknoloji şirketlerinin daha da fazlasına ihtiyacı bulunmakta.
152,7 milyar TL büyüklüğe ulaşan BT sektöründeki kalifiye çalışan sayısının 2021’de daha da artması beklenmekte. Özellile nitelikli yazılımcılara ihtiyaç duyan sektör firmaları, bir yandan da beyin göçünün yarattığı tehditle karşı karşıyalar. Konuyla ilgili bilgi veren yerli teknoloji şirketi Porte, TÜBİSAD’ın raporundaki bir bulguya dikkat çekmiş. Rapora bakılırsa, Türk şirketlerin yüzde 73’ü nitelikli işgücü eksikliği çekmekte.
2020 yılına damgasını vuran ve tüm sektörleri derinden etkileyen Koronavirüs salgını, uzaktan çalışma modelini ön plana çıkarttı. Bu modelde şirketlerin çalışanları herhangi evlerinden veya herhangi bir yerden iş yapabilmekte. Uzaktan ve kendi tempolarında çalışabilmek, özellikle de yazılımcıların çok işine gelen bir durum. Buna karşın Türkiye’deki iş fırsatlarını ve şartları yeterli görmeyen kalifiye çalışanların kendilerine daha çok değer verileceğine inandıkları yurt dışı şirketlere doğru yüzlerini dönmeleri, yerli teknoloji şirketlerinin büyümesinin önünde tehdit oluşturuyor denilmiş.
Dijitalleşme Endeksi’ne göre eğitim sisteminin BT becerisi kazandırma yetkinliği 2019 yılındaki 2,19’dan, 2020 yılında 2,2 puana çıkmış. 1 ile 5 arasında bir puanlamanın yapıldığı değerlendirmede Türkiye’nin notu “ortalama” olarak tanımlanıyor. Üniversitelerin her geçen sene sektörün ihtiyacından daha fazla mezun verdiği de bariz bir durumken, yetenekli yazılımcıların yurt dışını tercih etmesi üzücü olarak değerlendirilmiş. TÜBİSAD açıklamasında şu sözlere yer verilmiş: “Salgının yol açtığı zararın atlatılmasında bilgi ve iletişim teknolojileri anahtar rolü oynayacağına göre, bu alandaki performans açığımızı en kısa sürede kapatma gayretinde olmamız gerektiği aşikâr.”
Porte yerli firmaların sahip olunan yetenek ve kaynakları ile dünyanın her ülkesinde büyük operasyonlar yürütebiliyor olsalar bile, her geçen gün hızlanan dijital dönüşümün daha da fazla yetenek gerektirdiğini aktarıyor. Bu noktada çözümün, yazılımcıları yurt dışını kariyer değil eğitim için tercih etmeleri şeklinde yönlendirmek olduğunu belirtmiş.