Epey can sıkıcı geçen 2020 yılından sonra, şimdi tüm dünya geçtiğimiz senede yaşananların üzerine kafa yormakta. Herkes nelerin düzeltilebileceğini, nelerin daha iyi yapılabileceğini gözden geçirirken, tüm sektörlerde yaşanan değişimlerin ekonomik ve toplumsal etkileri de ele alınmakta. Tüm bunları bir raporda toparlayan Wunderman Thompson Intelligence, yeni başladığımız 2021 yılı için farklı alanlardaki öngörüleri bir araya getiren ‘The Future 100: 2021’ raporunu yayımlamış.
The Future 100: 2021 raporunda markalar için yeni bir dizi davranış kuralı ve yeni tüketici beklentileri oluştuğundan bahsedilmekte. Raporda kültür, teknoloji ve perakende dahil bir çok farklı sektörde takip edilmesi gereken eğilimler ele alınmış. Bu eğilimler doğrultusunda da, 2021’de neler yaşayacağımıza dair analistlerin tahminleri aktarılmakta:
Oyun
Oyun artık sadece oynamak için değil. Geleneksel oyun alanları insanların topluluk, eğlence ve iş için sanal olarak bir araya gelebilecekleri kültür merkezlerine dönüşüyor.
Veri Sürdürüleblirliği
İklim değişikliği tartışmaları genelde fiziksel atıklara ve zarara odaklanma eğiliminde. Fakat giderek artan veri kullanımının çevresel etkileri de konuşulacak.
Seyahat ve Ağırlama
2021 ile birlikte doğa, macera ve yalnızlık sunan tatil türlerine yönelme artacak. Tatilciler toplu tatillerdense, izolasyon odaklı deneyimler tercih edecekler.
Markalar ve Pazarlama
Yenilikçi yöneticiler sayesinde markaların rekabeti bir kenara bıraktığını göreceğiz. Bunun yerine sosyal ve çevresel zorlukların üstesinden gelmek için işbirliği yapan markalar ön plana çıkacak.
Yiyecek ve İçecek
Euromonitor’un küresel içecek ve yiyecek servisi araştırma başkanı Michael Schaefer, rapor için şu açıklamayı yapmış: “Son beş yılda üçüncü parti yemek dağıtım servisleri restoran endüstrisinin yeniden tanımlanmasına yardımcı oldu. Bu evrimin gelecek beş yıldaki aşaması ise ‘hayalet mutfaklar’ ve farklı dağıtılmış üretim biçimleri olacak.”
Güzellik
Politik görüşlerine odaklanan tüketicilerin, ‘Black Lives Matter’ savunucularının ve yeni feminizm akımlarının temsilcilerinin azınlık haklarına yoğunlaştığını ve güzellik sektörünün markalarını zorladığını göreceğiz.
Perakende
Perakende sektörü dijital tüketiciler için ilgi çekici ve özelleştirilmiş alışveriş deneyimlerine ağırlık vererek daha da online hale gelecek.
İş Dünyası
‘Mikro girişimciler’ denilen sınıfı oluşturan genç ve atik girişimciler, ekonomiyi geliştirdikleri inovatif ürün ve hizmetlerle baştan oluşturacaklar.
Sağlık
Sağlık sektörünün sunduğu imkanlar, bundan böyle hastalıklara karşı direnç sistemlerini sağlamlaştırmak isteyen tüketiciler için bağışıklık güçlendirici unsurları içerecek şekilde genişleyecek.
Finans
Fiziksel şubeleri olmadan, yalnızca online olarak faaliyet gösteren ‘neobanka’ kurumlarında artış gözlemlenmekte. Bu tarafsız bankacılık anlayışı, azınlık gruplarının çoğu zaman gözden kaçan ihtiyaçlarına hitap ediyor.