Üç boyutlu yazıcıların mimaride kullanımını ilgi ile takip ediyoruz. Şimdiye kadar farklı baskı projeleri ile yola çıkan sektör, önümüzdeki senelerde yenilikçi işlerle büyüyecek gibi görünüyor. Bu projelerden biri, mimari odaklı sürdürülebilirlik ve inovasyon merkezi olan Kamp C’den geldi. Firmanın Belçika’nın Westerlo kentinde inşa ettiği ev için, dünyanın ilk üç boyutlu yazıcı ile üretilmiş çift katlı bina olma iddiası mevcut.
Üç haftada yerinde inşa edilen çift katlı bina için Avrupa’nın en büyük 3D beton yazıcısı kullanılmış. Kamp C proje yöneticisi Emiel Ascione projeyle ilgili Dezeen sitesine yaptığı açıklamada şu bilgileri vermiş: “Dünya çapında basılan diğer evlerin yalnızca bir katı var. Çoğu durumda da parçaların bir fabrikada basılıp, yerinde monte edildiğini biliyoruz. Buna karşın biz binanın tüm dış cephesini yerinde ve tek parça olarak bastık. Bu evi bu kadar benzersiz kılan, sabit bir 3D beton yazıcı ile basmış olmamız.”
Bina sekiz metre yüksekliğinde ve 90 metrekare taban alanına sahip. Onu basan 3D yazıcının kendisinin inşa edilmesi ve iş bititince sökülmesi de birer gün sürüyor. Sürecin bir şantiyeye mobil vinç yerleştirmekle benzer olduğu aktarılmakta. Bu cihaz ile yapılan baskı işlemlerinin, geleneksel bina inşa metodlarında yaşanan bazı ara işlemleri ortadan kaldırdığı, böylece maliyet tasarrufu sağladığı belirtilmiş. Aşağıdaki videoda Kamp C’nin kendi tesisinde ürettiği ilk çift katlı bina yapımı görülebilir.
Firmaya göre yakın gelecekte bir evin tamamı sadece iki günde basılabilecek ve iki kattan daha yüksek de olacaklar. Verilen bilgiye göre şu anda Almanya’da üç katlı bir binanın benzer şekilde üretimi yapılmaktaymış. Bu şekilde üretilen binaların, mimarların yaptığı hataları azaltması mümkün deniliyor. Tasarım aşamasında evin sanal biçimde tamamen baştan inşa edildiği ve 3D baskı tekniği ile de birçok olası yanlışın önüne geçilmesi söz konusu.
Bunun dışında artı başka bir yanı da, tasarım sırasında bir çok parametrenin çok pratik bir şekilde değiştirilebilir hale gelmesi. Firma elektrik kabloları ve sıhhi tesisat gibi inşaat detaylarının tasarım sürecine kolayca entegre edilebileceğini belirtiyor. Bir diğer avantaj ise, 3D baskı ile bina inşa edilirken yazıcının büyük ölçüde kendi başına (veya uzaktan kontrolle) çalışabilmesi. Baskı devam ederken her şey otomatize olduğu için, o süreçte inşaat alanında az kişinin bulunması yeterli.
Binanın öne çıkan özellikleri arasında farklı şekillerde duvarları, düşük enerji tüketimine sahip olması, yerden ve tavandan ısıtma sistemi, özel cephe güneş panelleri ve ısı pompası gösterilmiş. Kamp C enerji kazanımını daha da iyi hale getirmek için binaya bir yeşil çatı ekleyecek.