2020 yılında tüm dünyada, her sektörde ve her işletmede yaşanan zorlukları gözden geçiren Citrix, 2021 yılında siber güvenlik sektöründe yaşanması muhtemel ana problemleri bir raporda ele almış. Küresel salgının işleri kimsenin tahmin edemeyeceği şekilde karmaşık hale getirdiği hatırlatılıyor. Önümüzdeki sene de kuruluşların güvenlikle ilgili hem düşünme hem de yaklaşım biçimlerini bir kez daha değiştirecek şu trendler listelenmiş.
Uzaktan çalışma
Salgının başında şirketler uzaktan çalışmayı kısa vadeli bir çözüm olarak gördüler. Fakat Citrix’in bir araştırması yedi ülkede 3 bin 700’den fazla BT liderinin dörtte üçünden fazlasının, çalışanların çoğunun COVID-19 salgını sonrası ofise geri dönme konusunda isteksiz olacağına inandığına işaret etmekte. Şirketler çalışanları herhangi bir yerden çalışırlarken destekleyebilmek için güvenlik politikalarını yenilemek zorunda.
Siber saldırılarda artış
Siber güvenlik araştırmacıları 2020’nin ortası itibarı ile kötü niyetli yazılım operasyonlarında yedi kat artış saptamışlar. Özellikle fidye yazılımı saldırılarından elde ettikleri parayla ceplerini dolduran siber suçlular, bundan böyle operasyonlarını daha geniş ölçekli gerçekleştirebilirler. 2021’de de saldırılar artarak devam ederken, daha gelişmiş ve tehlikeli hale gelecek denilmekte.
Akıllı güvenlik
Güvenlik sistemleri makine öğrenme ve yapay zeka teknolojileri ile giderek daha akıllı ve yaratıcı hale geliyor. 2021’de şirketler bu çözümler sayesinde kullanıcı davranışı ve erişim kalıpları ile ilgili gerçek zamanlı içgörülere daha çok başvuracaklar. Güvenlik ekipleri günlük olayları, alışılmadık etkinlikleri ve politika ihlallerini belirleme sürecini otomatikleştirmek ve boşluklar konusunda savunma yapmak için yapay zeka kullanacaklar.
Sınırsız bilişim
Günümüzde uygulamalar ve hizmetler hızla buluta taşınıyor ve insanlar her yerden çalışabiliyorlar. Kurumsal bilgi güvenliği ekipleri erişim sağlamak için artık geleneksel, VPN tabanlı stratejilere güvenmeyecek. Onun yerine kullanıcı davranışlarına ve erişim modellerine göre uyarlamalı olarak erişim sağlamak için bağlamsal farkındalıktan yararlanan ‘Zero Trust’ (Sıfır Güven) yaklaşımları ön plana çıkacak.
Çevik bilgi güvenliği yöneticileri
Raporda Bilgi Güvenliği Direktörleri’nin değişmekte olan kurumsal dünyanın güvenliğini sağlamak için yeni koşullara uyum sağlaması gerektiğine işaret edilmiş. Bilgi Güvenliği Direktörleri 2021’de teknoloji geliştikçe değişikliklere uyum sağlama konusunda daha çevik hale gelecek, inovasyonu ve büyümeyi destekleyen güvenli bir ortam sağlamak için iş liderleriyle yakın bir uyum içinde olacak.