btbilgi

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – IoT) teknolojileri hızla gelişiyor, Gartner’ın tahminlerine göre 2025 yılına geldiğimizde tüm dünyada toplam yaklaşık 25 milyar IoT bağlantısı bulunabilir. Bu teknoloji ile geliştirilen çözümler sayesinde evlerde ve şehirlerde daha rahat yaşayacağız, kaynak sorunlarını daha kolay çözeceğiz. Bir diğer faydası ise kurumların üretim performansını ölçmelerini kolaylaştırmak, otomasyonu artırmalarını ve verimlerini yükseltmelerini sağlamak.

IoT altyapıları tüm bunlardan dolayı kritik önem kazanmaya başladı. Ama teknoloji ile ilgili atlanmaması gerken bir şey varsa, o da güvenlik. Bu türden yaygın ve ağ bağlantılı sistemlerde yaşanabilecek her sorun, şirketlere ve insanlara olumsuz şekilllerde geri dönebiliyor. Kaspersky konuyla ilgili ‘Süper güç süper sorumluluk gerektirir: IoT’nin şirketlere faydaları ve zorlukları’ (Benefits and Challenges of IoT in Business) başlıklı bir rapor hazırlamış.

Rapora göre Nesnelerin İnterneti platformları dünya çapında neredeyse her sektörde artış göstermekte. En büyük gelişme konaklama (2018’de yüzde 53, 2019’da yüzde 63 oranla), sağlık (yüzde 56’dan yüzde 66’ya) ve finans (yüzde 60’dan yüzde 68’e) sektörleri göstermiş durumda. 2019’da BT ve telekomünikasyon (yüzde 71) ve finans (yüzde 68) sektörleri IoT platformlarını akıllı şehirler, şebekeler, ulaşım ve lojistik gibi alanlarda değerlendirmekte. Ayrıca üretim otomasyonu, bağlantılı ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemleri için de IoT platformlarından yararlanılıyor.

Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde, 2019 yılında yerli şirketlerin yüzde 81’inin IoT uygulamalarını kullanmaya başladığı aktarılmış. Şirketler Nesnelerin İnterneti çözümleri sayesinde yeni tasarruf olanakları, yeni gelir kaynakları ve üretim verimi artışı beklemekte. Fakat bir de olumsuz bulguya yer verilmiş. Türkiye’deki şirketlerin yüzde 47’si bilgisayar dışındaki ağ bağlantılı cihazlara yönelik saldırılarla karşılaştığını açıklamakta.

Ağ bağlantılı sensörler ve akıllı cihazlar her an büyük miktarda veri toplayıp bunu merkezlere aktarıyor. Bunlar çevresel, kurumsal veya kişisel bilgiler olabilmekte ve terabaytlarca veri toplanabilmekte. Bu kadar önemli veriler doğal olarak siber suçluların da büyük ilgisini çekiyor. Kaspersky raporda IoT platformlarının trafik, güç veya ulaşım gibi kritik sistemlere bağlı olması sebebi ile, bu türden gelişmiş platformların sürekliliği ve bütünlüğünün sağlanmasının hayati önem taşıdığına değiniyor.

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.