btbilgi

Hem iş hayatında hem de kurumsal ortamda yaşanan yoğun veri trafiği, kişisel veri korumasını çok zor hale getirmekte. Günlük hayatta bankalar, finans kurumları, telekom operatörleri ve online mağazalar gibi kurumlarla yapılan her işlem, kişisel verilerimizi bir yerlere vermemiz anlamına gelmekte. Bunlara çağrı merkezi aramaları ve iş görüşmeleri gibi örnekler de eklenerek genişletilebilir. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) işte tam bu noktaya parmak basmakta.

Kişisel veriler bilişim sistemleri veya veri kayıt sistemleri üzerinde depolanıp kullanıldığında büyük kolaylıklar sağlıyor. Fakat bununla beraber veri ihlalleri ve siber tehlikeler yüzünden kişisel verilerin kötüye kullanılma ihtimali de oldukça yüksek. KVKK düzenlemesi bu yüzden çok önemli. KVKK sayesinde kişisel veri toplanması, yetkisiz kişilerin erişimine açılması, ifşası veya amaç dışı ya da kötüye kullanımı sonucu kişilik haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanmakta.

Çalışanlara KVKK odaklı e-eğitim veren Digitallica firması, kişisel veri koruma ve kullanımı konusunda bilinmesi gerekli ana maddeleri aşağıdaki gibi aktarıyor:

  • Binalarda güvenlik amacıyla kayıt yapan kameralardan elde edilen görüntüler kişisel veri sayılıyor. Ünlü bir politikacının bir gazeteciyle otelde yaptığı görüşmenin güvenlik kameraları kaydı kişisel veridir ve kişinin izni, onayı olmadan üçüncü kişilerle paylaşılması suçtur.
  • Kişilerin sosyal medyada paylaşılan tüm fotoğrafları kişisel veridir. Kişinin fotoğrafını, iznini almadan paylaşmak kanuna aykırıdır.
  • İlkokul arkadaşları ile toplanma sırasında çekilen fotoğrafların sosyal medyada paylaşımı için, fotoğraftaki tüm kişilerden paylaşım izni alınması gerekli.
  • Akıllı saatlerin takip ettiği ve kaydettiği adım sayısı, nabız, uyku saatleri gibi bilgiler kişisel veri sayılır; kişinin izni olmadan kullanılamaz.
  • Veri işleyen kurumlar bilgi güvenliği kapsamında kişilerin verilerini güvenle saklamak zorundadır.
  • Hamilelik durumunda kontrole gidilen hastane bu bilgiyi bir bebek bezi firmasına para karşılığı satacak olursa ve firma da kişiyi tebrik etmek için size hediye bez gönderirse bu bir ihlaldir. Kişisel veriler bilgi ve onay dışında üçüncü parti bir şirket ile paylaşıldığı için, kanuna aykırı hareket edilmiştir.
  • Daha önce müşterisi olmadığı halde kişinin telefonuna kurumlar, şirketler ve markalardan gelen mesajlarla ilgili, mesajı gönderen kuruma telefon numarasına nasıl ulaşıldığını sorma hakkı mevcuttur. Kişinin izni harici bir paylaşım söz konusu ise, kişi hakkını arama yoluna gidebilir.
Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.