btbilgi

Dijital dönüşüm her alanda olduğu gibi insan kaynaklarında da (İK) etkisini gösteriyor. Dijitalleşme işe alım ve terfi süreçlerinde kendini yenilikçi değerlendirme araçları olarak göstermeye başlamış durumda. Geleneksel İK yöntemleri ile yeni nesil işgücü içerisinden doğru yetenekleri bulmak, kuruma kazandırmak ve kalıcı olmalarını sağlamak zor olabilmekte. Ayrıca dijital değerlendirme araçları adaylara ilişkin birçok farklı veriyi oldukça kısa sürede elde edebilmeyi sağlamakta. Bu da daha objektif bir değerlendirmeyi sağlayarak ölçüm güvenilirliğini artırabiliyor.

Ölçme ve değerlendirme firması Assessment Systems, dijital değerlendirme araçları ile dönüşen İK alanındaki gelişmeleri şu şekilde özetlemiş:

Analitik yaklaşım

Analitik yöntemler sayesinde insan kaynaklarının önemli gündem maddelerinden olan işten ayrılma, işe en uygun adayları bulma, performansı yüksek çalışanları tahmin etmeye dönük modeller geliştirmek mümkün.

Duygu analizi

Duygu analizi gerek iş başvuru metinlerini çeşitli yöntemlerle değerlendirme, gerekse de adayların iş görüşmelerindeki davranışlarını tarama sistemleri biçiminde kullanılabiliyor. Böylece çalışanların ya da adayların duygularına ya da kişilik özelliklerine ilişkin sonuçlar kısa sürede elde edilebiliyor.

Yapay zeka

Dijital değerlendirme araçları arasında yapay zeka teknolojileri önemli bir yer almakta. Yapay zekanın değerlendirmede en çok kullanıldığı alanlardan biri mülakat oalrak belirtilmekte. Chatbotlar ile yapılan mülakatların yine yapay zeka üzerinden değerlendirilmesi, İK profesyonellerine epey zaman kazandırabiliyor. Yapay zekanın mülakatlara bir diğer katkısı ise doğru sorular ile objektif bir değerlendirme yapılıyor olması. Mülakatlar yanında yapay zeka ile çalışan vaka çalışmaları ile herhangi bir değerlendiriciye ihtiyaç olmadan yetkinlikler ölçümlenebiliyor.

Gerçek zamanlı performans ölçümü

Yılda bir kez yapılan performans değerlendirmesi, bir mobil uygulama ile tüm yıla yayılabiliyor. Puan verilmeyen sistemde, çalışanın odağı “Dışarıdan nasıl algılanıyorum? Nasıl Gelişebilirim?” gibi sorulara yönlendiriliyor. Çalışan sistem üzerinden davranışları ve iş sonuçları ile ilgili devamlı geribildirim alabilmekte. Geribildirimleri sadece yönetici değil, iş sonucu ile ilgili fikir beyan edebilecek tüm çalışanlar yapabiliyor. Ayrıca çalışan da yaptığı bir işi paylaşarak geribildirim isteyebiliyor.

Oyunlaştırma

En ilginç ve sıradışı dijital değerlendirme yöntemlerinden olan oyunlaştırma, özellikle yeni nesilden genç adaylar üzerinde daha etkili bulunmakta. Bir bilgisayar oyunu kurgusu ile hazırlanan bu değerlendirme araçları mobil olarak uygulanabiliyor. Davranış olurken gözlemlemesi ve arka planındaki karmaşık davranış modellemesi ile birçok özelliğe ilişkin kapsamlı sonuç sunuyor. Hem muhakeme hem de kişilik ile ilgili bilgi verebilen Oyun Bazlı Değerlendirme, en çok işe alım sürecinin ilk adımında kullanılıyor.

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.