İnternet katlanarak büyümeye devam ediyor. Ülkeler altyapılara yatırım yapmaya devam ettikçe, internet servisleri hem hızlanmakta hem de güçlenmekte. Bu da bireysel ve endüstriyel kullanımda yepyeni fırsatlar oluşturmaya yaramakta. Cisco firması en son yayımladığı Görsel Ağ Endeksi Tahminleri (Visual Network Index) raporunda, tüm dünyada dijital ortamda değişmekte olan internet trendlerini konu almış. Raporun en dikkat çekici noktalarından biri, yakın geleceğin internet trafiği açısından en hızlı gelişecek bölgelerin Orta Doğu ve Afrika olması.
Cisco’nun raporuna göre 2022 senesine dek dünya üzerinde 4,8 milyar internet kullanıcısı olacak. Bunların 549 milyonunu Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki kullanıcılar oluşturacak. Bu da toplamda 2017’ye göre yüzde 41’lik bir artışa denk gelmekte. İnternet kullanan kişi sayısı 2017’de bölge nüfusunun yüzde 23’üne denk gelirken, 2022 senesinde yüzde 32 olacağı tahmin edilmekte.
Firma 2022 senesinde ağa bağlanan yaklaşık 2.6 milyar cihazın olacağını, bunun Ortadoğu ve Afrika bölgesinde kişi başına 1,4 ağ bağlantılı cihaza denk geleceğini öngörmüş. PC olmayan cihazlar 2022 itibariyle bölgedeki internet trafiği yoğunluğunun yüzde 91’ini teşkil edecek.
Raporda ortalama mobil ağ bağlantı hızları da ele alınmış. Ortalama mobil veri hızının 2022’ye kadar yüzde 28 oranında artacağı ve internet bağlantı özellikli akıllı cep telefonu sayısının 1,2 trilyon adede ulaşacağı beklentisi mevcut. Özellikle akıllı cep telefonlarının MEA bölgesinde internet trafiğinin yüzde 79’unu oluşturması da tahminler arasında.
Genişbant internet trafiği için öngörü ise, 2017-2022 seneleri arasında hızların iki katından fazla artması şeklinde. Orta Doğu ve Afrika bölgesinde 2017’de 7,8 Mbps olan genişbant hızlarının 2022’de 20,2 Mbps’ye yükselmesi bekleniyor. Bu artış işletmelerin ve bireysel kullanıcıların çok daha hızlı ve verimli çalışmalarını mümkün kılacak.
Zengin medya açısından, veri ağırlıklı dosyalar ve videoların 2022 senesi itibariyle Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki IP trafiğinin yüzde 81’ini oluşturması öngörülmüş. 2017’de bu oran yüzde 65 olarak saptanmış. Zengin medya kullanımlı internet trafiğinde öngörülen yüzde 16’lık artışın bir bölümü, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde cihaz odaklı (OOT) film, televizyon ve müzik yayını hizmetlerinin hızlı büyümesinden kaynaklanıyor.
Bir diğer hızla büyüyen alan da çevrimiçi oyunlar. Giderek popülerleşen online oyunlar yüzünden, 2017’deki internet oyun trafiğinin beş katına çıkması da tahminler arasında. Cisco raporunda bu kategorinin 2022 yılı itibarıyla MEA bölgesindeki toplam IP trafiğinin yüzde 1’ini oluşturacağı tahmini yer almakta.