Genellikle bilgisayar uzmanlarının veya hızlı para kazanmak isteyen kişilerin ilgilendiği düşünülen kriptopara birimleri, yavaş yavaş genel akıma yayılmakta. Kriptopara birimleriyle ödeme kabul eden işletme sayısı her geçen gün artıyor. Çeşitli perakende mağazalar ve restoranlar da bu şekilde ödeme almaya başladı. Kaspersky Lab tarafından yayınlanan konuyla ilgili bir rapor, her on kişiden birinin (yüzde 13) dijital paraları alışveriş için kullanmış olduğuna işaret ediyor.
Raporda kriptopara içeren online işlemlerin henüz yeterli miktarda olgunlaşmadığı da aktarılmakta. Dijital para birimleri güvenik yöntemleri ile korunmadığı zaman, kötü niyetli kişilerin karmaşık saldırıları ile riske girebilmekteler. Bu da kriptoparalar ile ilgilenen tüketicileri finansal açıdan yıkıcı sonuçlarla karşı karşıya bırakıyor.
Yine de burada ana hedefin bireysel tüketiciler değil, onların kullandığı kriptopara alım satım merkezleri olduğu da göz ardı edilmemiş. Ayrıca dijital paraları oluşturan ve yayan ICO’lar da (Initial Coin Offering – İlk Para Arzı) genelde tehdit altında. Şimdiye kadar toplam 530 milyon dolar değerinde dijital paranın çalındığı, 2018’deki Coinhack saldırısı gibi yüksek profilli vakaların yaşandığı raporda belirtilmekte. Yeterli siber güvenlik önlemi almamış bir kriptopara alım satım merkezindeki tüm dijital para çalındığında, merkez tamamen kapanıyor ve yatırımcılar hiçbir şey alamıyor.
Burada dijital para meraklısı tüketicilere ve yatırımcılarına önemli bir uyarı var: Kriptopara pazarı halen bir düzene oturtulmuş değil ve hiçbir risk değerlendirmesi yapılmıyor. Fakat alım satım merkezleri hala bu alanda yatırım yapanların kullandığı asıl depolama ve saklama alanı. Kaspersky Lab bu alım satım merkezlerini kullanan kişilere şu hatırlatmaları yapıyor:
- Alım satım merkezleri para çekmek için genellikle hizmet bedeli alır.
- Kullanıcılar paralarını almayı tercih ederse fiyat değişimlerine hızlı tepki veremezler.
- Bilinmeyen kaynakların parayla yaptığı çeşitli işlemler devletin denetim kurumlarının dikkatini çekebilir.
Raporda dijital cüzdanlarla ilgili şu tavsiyeler de verilmiş:
- Dijital cüzdanların adreslerini her zaman doğrulayın, internet bankası veya dijital cüzdana verilen bağlantıları tıklamayın
- Kriptoparalar için donanım tabanlı cüzdanlar kullanın
- Bir işlem yapmadan önce alıcının adresini, gönderilen miktarı ve ilgili bedeli iki defa kontrol edin.
- Parolanızı kaybeder veya unutursanız kripto cüzdanınızı kurtarmanızı sağlayacak bir hatırlatıcı ifade belirleyin.