Tüm dünyanın içinde olduğu dijital dönüşüm dalgası, bankacılık ve finans sektörününü de kapsamakta. Bankalar artık basit birer finansal kurum olmakla yetinemiyorlar. Hem kendilerine rekabet avantajı sağlamak hem de yeniliklere ayak uydurmak için devamlı değişmek ve kendilerini geliştirmek durumundalar. İşte hangi ülkenin dijital bankacılık konusunda ne noktada olduğunu anlayabilmek için Deloitte’un yeni bir araştırmasına başvuruyoruz.
Küresel kurumsal servisler firması Deloitte, EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) bölgesine yönelik ‘Dijital Bankacılık Olgunluk Anketi’ (EMEA Digital Banking Maturity 2018) ile dijitalleşen dünyaya ne derece uyum sağladığını, kimlerin öncü ve kimlerin takipçi olduğunu ortaya çıkarıyor. Çalışmada 38 ülkeden 238 banka ve 10 FinTech (finans teknolojisi) kuruluşu kapsanmış. ‘Gizli müşteri’ ekipleri bankalarda vadesiz mevduat hesapları açmış, bankaların internet ve mobil bankacılık kanallarında sundukları hizmetleri 826 işlevsellik kriteri açısından değerlendirmiş. Araştırmaya Türkiye’nin en büyük 8 özel sermayeli mevduat bankası da dahil.
Araştırmaya katılan 238 banka dijital olgunluklarına göre dört kategoriye ayrılmış durumda: “Dijital şampiyonlar”, “Akıllı takipçiler”, “Benimseyenler” ve “Dijitali geç takip edenler” olarak sınıflandırıldı. Rapora göre Türkiye, Polonya, Rusya, İspanya ve İsviçre “Dijital şampiyon” kategorisinde yer alıyorlar. Bu ülkelerdeki bankacılık sektörlerinde müşterilerine çok çeşitli dijital işlevsellik sağlayan, müşteri beklentilerini karşılayan ve modern mobil müşteri deneyimi sunan bankalar faaliyet göstermekte.
Raporda müşteri tercihlerine de yer verilmiş. Buna göre Türkiye’de bankacılık hizmeti alan müşterilerin büyük çoğunluğu (yüzde 65) mobil bankacılık hizmetlerini kullanıyor. Yüzde 21’i ise internet bankacılığını tercih etmekte. Geriye kalan yüzde 14’lük kısım ise, dijital bankacılık dışında tercihini geleneksel şube bazlı servislerden yana kullanıyor.
Geleneksel bankacılık servislerinin dijitalleşmesi açısından bakıldığında ise Türkiye yüzde 50 ile, yüzde 40’lık EMEA ortalamasının üzerinde bulunmakta. Yani bankalar da müşterileri gibi şube bankacılığından daha çok, mobil ve internet bankacılığına yönelmekte. Kullanıcıların hesap açma, para transferi, kişisel hesapların yönetilmesi gibi günlük bankacılık işlemlerinin çoğunda dijital bankacılık hizmetlerinden faydalandıklarına dikkat çekiliyor.