btbilgi

Dünya üzerinde her türlü elektronik cihazda ve elektrikli otomobillerde bulunan en yaygın pil tipi lityum-iyon bataryadır. Uzun zamandır üretilen ve hala ufak tefek geliştimelerle hayatta kalan bu batarya tipi hem ucuz hem de pratik. Fakat bu batarya tipinin de kendine göre dezavantajları var. Dolayısı ile biliminsanları bir sonraki nesil enerji depolama teknolojisine yakından bakıyorlar: Katı hal bataryalar.

Katı hal bataryalar (solid-state batteries) bir sonraki en uygun enerji depo teknolojisi olarak kabul edilmekte. Bu tip piller lityum-iyon ürünlerden daha güvenli ve enerji depolama yoğunlukları daha yüksek olacak. Fakat ne yazık ki bu teknoloji uzun süredir laboratuvar aşamasında takılı kalmış durumda. Şimdiye kadar hiçbir firma bu türden bataryaları seri üretime sokmayı başaramamıştı. Taki ismi pek bilinmeyen yeni bir Çinli firma açıklama yapana kadar.

Çin’in Tsinghua Üniversitesi’nden çıkan ‘Qing Tao Energy Development Co. Ltd.’ isimli şirket, ilk katı hal batarya üretim hattını çalıştırmaya başladığını söylüyor. Çin’in en prestijli teknik eğitim kurumlarından kabul edilen üniversiteden gelen araştırma ekibi, geliştirdikleri çözümü üretime sokmak için bu startup şirketi kurmuşlar. Şirketin kurucusu, Çin Bilim Akademisi üyesi Nan Cewen üretim hattını kurmak için 1 milyar Yuan (yaklaşık 144 milyon Dolar) harcadıklarını aktarmakta.

Doğu Çin’in Kunshan şehrinde kurulan tesis, ilk aşamda yılda 100 MWh kapasitelik katı hal batarya üretimi yapabilecek. Zamanla bu kapasitenin artırılması ve 2020 yılında da yıllık 700 MWh’ye ulaşılması hedeflenmekte. Banttan ilk çıkan ürünlerin kilogram başına 400 Wh’lik enerji depo yoğunluğuna sahip olduğu açıklanmış. Karşılaştırmak gerekirse, lityum-iyon bataryalar ortalama kilogram başına 250-300 Wh’lik yoğunluk sağlayabilmekte.

İlk bataryaların özel tasarlanmış üst seviye elektronik cihazlarda kullanılacağı belirtilmiş. Fakat Nan çeşitli elektrikli otomotiv firmaları ile görüşme halinde olduklarını da ifade ediyor. Yakın gelecekte seri üretim arttıkça katı hal bataryaların elektrikli araçlarda da büyük ölçekte kullanımı sözkonusu olabilecek denilmekte.

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.