btbilgi

Çanakkale Belediyesi’nin üzerinde çalıştığı yeni yönetim binası tamamlandığında, fiziki yapısı ve kullanılan teknolojisi ile birlikte ülkenin yarışma yoluyla seçilen ilk ‘yeşil’ yerel yönetim binası olma özelliğini taşıyacak. ‘Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası’ adı verilen bu tesis, eski belediye binasının bulunduğu alanda inşa edilmekte. Enerji kaynaklarını güneş, rüzgâr, toprak gibi doğal kaynaklardan sağlayacak bina enerji israfını engelleyecek ve tüm belediye birimlerini aynı çatı altında toplayacak.

Binanın planlanması 2012 yılında düzenlenen “Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası ile Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Ulusal Mimari Proje Yarışması” ile başlamış. Halen kaba inşaatın yüzde 85’i bitmiş, nihai proje ilerlemesi ise yüzde 45 seviyesine ulaşmış.

Çanakkale Belediyesi’nin yeni tesisi toplam 27 bin 083 metrekare kapalı alana sahip olacak. Binada zemin altında 162 araçlık 6 bin 602 metrekarelik kapalı otopark alanı, iki adet 814 kişilik 598 metrekarelik çok amaçlı salon, 390 kişilik 410 metrekarelik nikah salonu mevcut. Zemin üstünde ise 60 üye / 85 dinleyici kapasiteli 290 metrekarelik meclis salonu, kent meydanı girişli 404 metrekarelik sanat galerisi ve müdürlük birimleri bulunmakta.

Projedeki açık ofis düzenlemesi çok sayıda odadan oluşan çalışma mekanlarına göre az sayıda ve daha fazla alandan oluştuğu için, ısıtma ve aydınlatma açısından faydalar sağlıyor. Bu bölümlerde bulunan açılabilen pencereler sayesinde mikro klima etkisi ile çalışma ortamlarının ferahlığının doğal yollardan arttırılması hedeflenmiş. Tüm yapı koridorlarının ve atriyumun üzeri cam çatıyla kapatılarak, binanın tamamının gün ışığından direkt yararlanması planlanmış.

Çatı camına yerleştirilmiş yarı geçirgen fotovoltaik paneller, bina için elektrik üretmeye ve güneş ışınlarının içeri kontrollü bir şekilde girmesine yarıyor. Çelik makaslar arasına yerleştirilen hareketli ahşap paneller ses yansımalarını minimuma indirmek, akustik konforu sağlamak ve güneş ışınlarını kontrol altına almak amacıyla kullanılıyor. En alt katta bulunan bitkiler ise gün içinde oluşan karbondioksit gazını absorbe etmeye ve ses yutmaya yarayacak. Uzun cepheleri kuzey ve güney yönlerine açılan çalışma bölümleri iklimsel duyarlılığına göre tasarlanmış durumda. Çalışma ortamları için perfore delikli metal güneş kırıcılar, güneşten kontrollü faydalanan cephelere yerleştirilmiş.

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.