Birkaç yıl sonra Tayvan’a turist olarak gittiğinizde yanınıza paslanmaz çelik bir su şişesi almanız gerekecek gibi görünüyor. Çünkü dünya üzerinde bir ilki gerçekleştiren ülke yönetimi, 2030 yılı itibarı ile tek kullanımlık tüm plastik ürünlerini yasaklamaya hazırlanmakta. Yasak devreye girdiğinde kullan-at türünde su şişeleri, bardaklar, alışveriş torbaları, gıda konteynerleri ve pipetler Tayvan çapında kullanılamayacak.
Tayvan Çevre Koruma Kurumu (Environmental Protection Administration – EPA) bu yasak için yol haritasını bile hazırlamış durumda. 2019’dan itibaren zincir restoranlarda plastik pipetler kullanılmayacak. 2020’de bu yasak tüm gıda satış noktalarına genişletilecek. Ayrıca bedava plastik torbalar, kullan-at tabak ve bardaklar da tüm satış noktalarından kaldırılacak. HKFP sitesine göre 2025 yılında bu yasağın alanı daha da genişletilecek ve cezalar artırılacak.
2030 yılında ise vatandaşların ve turistlerin bu yasaklara tamamen alışmış olması zorunlu. Çünkü bu notyada ülkede tek seferlik tipteki hiçbir plastiğin satışına ve kullanımına izin verilmeyecek. Bu yasakların çöp miktarlarını azaltması ve çevreye daha az atık plastik yayılması gibi yan faydaları da bulunuyor. Tayvan Çevre Bakanı şu sözlerle kararı özetliyor: “Metal bazlı ürünleri kullanabilirsiniz, yenilebilen pipetler de serbest. Belki de aslında pipet kullanmaya hiç ihtiyacınız bile yoktur. Bu yasak kimsenin hayatını zorlaştıracak türden değil. Plastik kullanımının azaltılması sadece bakanlığımızın değil, tüm halkın görevidir. Bu hareket ile gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak niyetindeyiz.”
Fransa tek kullanımlık tabak ve çatal/bıçaklarla ilgili bir yasağı 2016’da devreye almıştı. İskoçya 2019’un sonunda tüm plastik pipetleri yasaklamaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği de benzer bir yasak üzerinde çalışmakta. Ama ülke çapında radikal bir karar almayı başaran ilk ülke Tayvan oldu. Tüm ülkelerin bu açılan yoldan ilerlemesini diliyoruz.