Bir grup Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacısı, sıcaklıktaki değişimden enerji toplayan termal rezonatör dedikleri bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz gündüz ve gece arasındaki ortam sıcaklığındaki farktan elektrik üretebiliyor. Ortam sıcaklık farkına bir başka örnek de, normal çalışma saatleri ve gece boyunca bir binanda oluşan ısı değişimleri verilebilir. MIT kimya mühendisliği laboratuvarındaki araştırmacılardan biri olan Michael Strano, “Her yanımız sıcaklık değişimleri ve dalgalanmalarla dolu, ancak bunların tamamını çok iyi değerlendirebilmiş değiliz” diyor.
Termal rezonatör cihazının çekirdeğinde, iletkenliği arttırmak için grafenle kaplanmış nikel veya bakırdan yapılmış bir köpük bulundurmakta. Cihaz oluşturulan elektriği depolayan, faz değiştiren bir madde olan oktadekan ile besleniyor. Sonuçta bir taraftan ısıyı yakalayan ve diğer tarafta depolayan bir cihaz ortaya çıkmakta. İlk prototip sadece 1.3 miliwatt akım üretiyor. Bu miktar çok değil ama uzak lokasyonlardaki sensörleri veya küçük tarayıcıları şebekeye bağlamaya gerek duymadan güç vermek için yeterli.
Strano bu cihaz için “Bu bir masanın üzerinde öylece durup, görünmeyen bir kaynaktan enerji üreten bir şey” diyor. Cihaz denemeler için aylar boyunca bir MIT binasının üzerinde konumlandırılmış. Termal rezonatör yukarıdaki fotoğrafta görülen küçük hava durumu takip istasyonuna güç sağlamak için yerleştirilmiş. Cihaz beyaz hava sensörlerinin arkasında bulunan kara kutuda. Soldaki siyah çanta ise prototipin performansını izlemek için çeşitli test ekipmanları içermekte.
Araştırma ekibi bu enerji üretici cihazın geleneksel kaynakları destekleyen yedek güç kaynakları olarak kullanılabileceğini önermekte. Örneğin güneş panellerinin gölge aldığı noktalarda yedek güç kaynağı olabilirler. Isı emici özellikleri panellerin serinletilmesine yardımcı olduğu için, güneş panellerinin altına bile monte edilebilirler. Bunun panel verimliliklerini artıracağı de belirtilmekte. Aralıklı olarak ısınan ve soğuyan kazanlar, motorlar ve benzer pompalara monte edilip, doğal ısı değişiminden devamlı elektrik üretmek bir başka alternatif.