Arktik Daire diye de bilinen Kuzey Kutup Dairesi, dünya haritasındaki 5 büyük enlemden birisi. Kuzey Yarımküre’nin en üstünde bulunan bu çizginin ötesinde nüfus oldukça az. Dairenin kuzeyinde toprağı olan ülkeler arasında Norveç de bulunmakta. Norveçli tasarım ve mimari şirketi Snøhetta, bu çizginin üzerindeki ilk pozitif enerji oteli olan Svart için çalışmalara başlamış durumda. Bu otel benzerlerinden yüzde 85 daha az enerji harcayacak ve kendi enerjisini üreterek, harcadığından daha fazla elektrik üreten önemli örneklerden biri olacak.
“Svart” kelimesi Norveç dilinde “siyah” anlamına gelmekte. Bu isim, Norveç’in Almlifjellet Dağı kenarındaki Svartisen Buzulu’ndan gelmekte. Otel bu bölgenin derin koyu renk buzullarına ve çevredeki doğal ortama göndeme yapmakta. Tasarım aşaması tamamlanmış olan Svart, 360 derecelik bir çember biçiminde inşa edilecek. 2021’de inşasına başlanması planlanan otel, hem yaz hem de kış doğaseverler için ideal bir destinasyon olacak.
Otelin tasarımcıları enerji tüketimini miminuma indirmek ve ekstra enerji üretebilmek için birçok teknolojiyi birarada kullanmışlar. Güneş ışınlarının bölgedeki yıl boyunca hareketi ve ışınım seviyeleri, çatıdaki güneş panellerini en optimize şekilde beslemek için ölçülmüş. Çember şeklindeki binanın güneş panelleri, bölgenin güneş alan çok uzun geceleri de hesaba katılınca normalden daha da fazla elektrik üretecekler. 360 derecekli tasarım da güneş ışınlarıın her daim otelin her odası tarafından alınmasını sağlayacak ve aydınlatma masrafları düşecek.
Svart otel tasarımında en önemli öğelerden biri de çevreye minimum zarar verecek, sürdürülebilir bir yaklaşım gözetmek olmuş. Binanın üzerine oturacağı ahşap direkler hem eski balıkçı evlerinin geleneksel şekillerinden ilham alıyor, hem de göldeki hayatı en az etkileyecek şekilde ayak izini küçültmeye yarıyor. Tüm bina en yüksek faydayı sağlamak için düşük enerji harcanmış, doğal materyallerden imal edilecek. Yapımında yüksek enerji tüketilen çelik ve çimento gibi malzemeler en az biçimde kullanılacak. Otelin bir diğer enerji kaynağı da toprağın altındaki ısıyı alıp yukarı çıkartacak jeotermal kuyular olacak.