Çinli teknoloji devi Alibaba’nın geliştirdiği bir yapay zeka, Stanford Ünviersitesi’nin oluşturduğu kapsamlı bir okuma ve anlama testinde insanları geride bırakmayı başardı. ‘Stanford Question Answering Dataset’ denilen test, 500 Wikipedia makalesinden alımış bilgilerle oluşturulmuş 100 bin soruluk bir set içermekte. Her sorunun cevabı, bu makalelerdeki belli bir bölümden alınmış bir cümleyi içeriyor. İnsan denekler bu testte 82.304 puan alırken, Alibaba’nın yapay zekası 82.440 puan alarak insan ortalamasını geçebilmiş.
Stanford’un okuma testinin, dünya çapında yapay zekaların tabi tutulduğu en geniş kapsamlı makine metin tarama ve analiz programı olduğu belirtilmekte. Alibaba firması yaptığı açıklamada bu türden bir testte ilk kez bir makinenin insanları geçtiği duyurulmuş. Microsoft’un hazırladığı bir başka yapay zeka algoritmasının daha yüksek bir sonuçla, 82.650 puan aldığı da açıklanmış. Fakat bu sonucun Alibaba’nın aldığı sonuçtan bir gün sonra geldiği de bir ayrıntılı olarak ifade edilmekte.
Bu okuma ve okuduğunu anlama testi, makine öğrenme algoritmalarının metinleri bir insan kadar iyi tarayıp tarayamadığını ölçmek için hazırlanmış. Alibaba Enstitüsü’nde doğal dil işleme bölümü baş mühendisi olan Luo Si konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Bu testin sonuçları bize, makinelere soracağımız ‘Yağmurun nedeni nedir?’ gibi sorulara artık yüksek ihtimalle doğru cevap verebileceklerini göstermekte. Bu yapay zekanın arkasında yatan teknoloji birçok farklı alanda işe yarayabilir. Bunların arasında müşteri hizmetleri, dijital müze rehberleri ve hastalara acil yardım önerileri verecek dijital asistanlar gibi şeyler var. Bu senaryolar minimum insan müdahalesi ile gerçekleştirilebilecek tonla görevin kapısını açıyor.”
Alibaba 2017’nin Elkim ayında yaptığı bir açıklama ile sanal gerçeklik, kuantum bilişim ve Nesnelerin İnterneti gibi gelişmiş alanlarda harcayacağı 15 milyar dolarlık bir yatırım planından bahsetmişti. Makine okuma ve metin tanıma işlevleri bu projelerin sadece küçük bir parçası. Firma sadece 20 yıl içinde dünyanın en büyük ve en zengin teknoloji şirketlerinen biri olmayı başardı. Ama dur durak bilmeye niyetleri de yok gibi görünüyor. Çin hükümetinin bu konularda firmaları ve sektörleri aktif olarak desteklemesi de büyük bir itici güç yaratmakta.