Teknoloji ve tıp çok geliştiği halde hala dünya çapında salgın hastalıklar başgösterebiliyor. Yaşam koşullarının belli bir standartın altında olduğu yerlerde özellikle rastlanan çeşitli salgınlar, dünya çapında her sene milyonlarca insanın ölümüne yol açmakta. Bu salgın hastalıklardan biri de kolera. Kolera salgınlarının her sene 100 binden fazla kişinin ölümünden sorumlu olduğu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirtilmekte.
2017 yılı ilk defa bir kolera salgınının uydularla takip ve tahmin edilebildiği sene oldu. Uydular artık hava tahmini, iletişim ve gezegen haritalama dışında başka işlere de yarıyorlar. Araştırmacılar Mayıs ayında Yemen’de patlaması olası bir salgın durumunu haftalar öncesinden tahmin etmeyi başardılar. Bu hastalık temiz olmayan su kaynakları ile çok hızlı şekilde yayılabilmekte. O yüzden özellikle Yemen gibi temiz suyun zor bulunduğu ülkelerde bu türden bir öngörü çok işe yarayabilir.
Araştırmacılar bu tahmin için çeşitli uydulardan toplanan gözlem verilerini kullanmışlar. Bu verilerin arasında bölgesel ısı, su depolama, nem ve kara alanlarının kullanım oranları gibi bilgiler bulunmakta. Tüm ham veri biraraya getirilip, özel tasarlanmış bir algoritmadan geçirilmiş. Algoritma özellikle Güney Asya ve belli Afrika bölglerinden toplanan verilerin taranmasında kullanılmış. Bu algotirma sayesinde Yemen’deki kolera salgını yaklaşık bir ay öncesinden tahmin edilebilmiş.
Benzer bir çalışmanın Afrika’daki kuru ve tozlu bölgelerde hızlı yayılma gösteren menenjit hastalığı için de yapıldığı bilgisi verilmekte. Uydu verilerinin tespit için kullanılmasına bir başka örnek de, ABD Okyanus ve Kara Araştırmaları Kurumu’nun (NOAA) NASA ile birlikte Afrika ve Amazon ormanlarındaki sıtma salgınları için yaptığı çalışma gösteriliyor. Salgınların uydu verileri ile önceden tahmin edilebilmesi, değerli tıbbi kaynakların nereye ve ne miktarda aktarılması gerektiğine karar vermek için ideal bir analiz aracı sunmakta.