btbilgi

Avrupa Disleksi Derneğine göre disleksi bir hastalık değil, bazı çocuklarda görülebilen nörolojik kökenli bir farklılık. Okuma, heceleme ve yazma becerilerini edinmeyi etkileyen disleksi; hem normal hem de üstün zekalı bireylerde görülebilmekte. Einstein, Mozart, Leonardo da Vinci gibi dahilerde de gözlemlenen disleksi, okuma becerisini etkilediği için ilköğretimin ilk yıllarında fark ediliyor. Yerli bir uygulama olan Auto Train Brain de, bu türden disleksik çocukların doğru eğitimi için tasarlanmış.

Disleksik çocukların eğitimi için yerli uygulama Auto Train Brain

Disleksi okul çağı çocuklarının yüzde 10-15’inde görebilmekte ama araştırmalara göre özel eğitim verilmiş çocukların yüzde 83’ü eğitim yaşantılarına sorunsuz olarak devam edebiliyor. Çocukluğunda disleksik olan kişiler yetişkinlikte okumada daha az sorunla karşılaşıyorlar. Fakat ilerleyen yaşlarda Alzheimer geliştirme ihtimalle oluşmakta. Bu sebeple yaşam boyu ve sürekli eğitim, bilişsel kapasitenin geliştirilmesi çok önemli. Auto Train Brain mobil uygulaması çocukları görsel ve işitsel oyunlarla destekliyor. Beraberinde gelen cihaz ile kendi beyin sinyallerini kendilerine geri besleyerek (nörogeribesleme) tedavi sürecine yardımcı olmakta.

Disleksik çocukların eğitimi için yerli uygulama Auto Train Brain

Auto Train Brain cihazı ve uygulaması 100 denek üzerinde test edilmiş. Denemelere bakılırsa 20’nin üzerinde kullanımdan itibaren, disleksik çocukların okuma hızı artıyor ve hata oranları düşüyor. Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora öğrencisi Günet Eroğlu bu çözümü kendi kurduğu HMS Health Mobile Software Sağlık Mobil Yazılım ve Eğitim A.Ş. şirketi üzerinden ürünleştiriyor. Şirket Sabancı Üniversitesi ticarileştirme arayüzü INOVENT A.Ş. ortaklığı ve “TÜBİTAK 1512-BIGG” fon desteği ile kurulmuş. Şirket bu ay içinde Diffusion Capital Partners (DCP)’den de yatırım almış durumda. Alınan fonlarla AR-GE çalışmaları yürütülecek ve uygulamanın geliştirilmesi sağlanacak.

Disleksik çocukların eğitimi için yerli uygulama Auto Train Brain

Sabancı Üniversitesi tarafından patent başvurusu yapılan “Auto Train Brain” mobil uygulaması, 31 Aralık 2017 tarihinden itibaren Google Play Store’dan, 28 Şubat 2018 tarihinden itibaren ise App Store’dan indirilebilecek.

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
blank
xTRlarge, Türkiye'nin (TR) üretici ve yenilikçi potansiyelini sergilemek; farklı bakış açılarını, yeni tarzları, x sayıda yeni değeri, girişimi, fikri yansıtmak; teknolojiden doğaya, iş yönetiminden tasarıma, insana dair faaliyetlerin en geniş ufkunu sizlerle mümkün olduğu kadar geniş 'large" paylaşabilmek için yola çıktı. Geleceğe inancı olanlarla birlikte mesafe katetmeyi planlıyor.