Dünya çapında üç boyutlu yazıcı cihazları ile inşaat denemeleri devam ederken, Danimarka’nın ve belki de Avrupa’nın ilk binasının inşası başlamış durumda. Proje bu alanda çalışan ‘3D Printhuset’ firmasının beyin takımından çıkmış. Fikir ilk olarak Danimarka hükümetinin desteklediği “3D Construction Printing” programında oluşturulmuş. Daha sonra 3D Printhuset, a. o. NCC Construction, Force Institute ve Gypsum Recycling şirketleri hep beraber dünya çapında geliştirilmekte olan 35 benzer projeyi incelemiş.
Firmanın niyeti üç boyutlu yazıcı teknolojisi ile bir binanın inşa edilebileceğini kanıtlamak değil. Çünkü bunun örnekleri mevcut. Asıl önemli olan bu projenin sıkılığı ile bilinen Avrupa yapı standartlarına ve kurallarına uygun olması. Firma ayrıca bu projeyi, Avrupa çapında üç boyutlu inşaat tekniklerinin tanıtılması için bir fırsat olarak görüyor.
Projede inşa edilecek bina ‘Building on Demand (BOD) olarak tanımlanıyor, yani isteğe göre inşa edilen bina. Kopenhag’ın Nordhavn mahallesinde inşası başlayan bina, tamamlandığında küçük bir ofis/otel olarak görev yapacak. Toplamda 50 metrekarelik binanın inşası için alan seçildikten ve planlar çizildikten sonra önemli bir aşama da üç boyutlu yazıcı makinesinin inşası olmuş. 8 x 8 x 6 metre boyutlarındaki yazıcı malzeme olarak hızlı kuruyan sıvı beton kullanıyor. Baskı sırasında her katman 50-70 mm kalınlığında ve dakikada 2,5 metreli duvar inşa edebiliyor.
Binanın boyutu ne üç boyutlu inşa için çok büyük, ne de işlevini sınırlayacak kadar küçük şekilde tercih edilmiş. Tasarımcılar özellikle duvarların hepsini kıvrımlı planlamışlar. Böylece bu metod ile geleneksel inşaat metodlarının dışında, yaratıcı tasarımlar gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu kanıtlamak istiyorlar. Bu sayede yapı bitince daha organik ve sıcak bir görüntü sunacak. Binada gerçek anlamda düz olan tek şey kapı ve pencereler. Duvarların dışı ise, eski paketlerden geri dönüşüm ile üretilen selüloz fiber malzeme ile kaplanarak yalıtım sağlanacak.
Yenilikçi materyaller, teknolojik inşa yöntemleri ve çevreye saygılı üretim tekniklerinin birleşmesi bu türden ilginç projelerin gerçekleşmesini sağlıyor. Ülkemizde de yakın gelecekte böyle bir projenin gerçekleştirildiğini görmeyi umut ediyoruz.