Türk halkı elektronik aletleri, akıllı telefonları ve bilgisayarları çok seviyor. Satınalma ve kullanım raporlarına bakınca bunu kolayca görebilmek mümkün. Ama eksik kaldığımız bir nokta var, o da güvenlik. Her gün çeşitli haberlerde bahsedilen veri hırsızlığı, dijital fidye ve çeşitli online tehlikelere rağmen hala “Bana bir şey olmaz“ mantığı ile cihaz kullanıyoruz. Yeni bir araştırma bu rahatlığın ne seviyelere gelmiş olduğunu göstermekte.
Kaspersky Lab’in araştırma firması Toluna’ya yaptırdığı çalışma, 2017 Ocak ayında 17 ülkeden 16 bin 250 kullanıcının katılımı ile gerçekleştirilmiş. 16 yaş ve üzeri kullanıcılar cinsiyet olarak eşit şekilde seçilmiş. Araştırma listesine Türkiye de dahil olmak üzere ABD, Meksika, Kolombiya, Hollanda, Portekiz, Macaristan, İsrail, Rusya, Japonya, Vietnam, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi çok farklı yerlerden ülkeler dahil.
Çalışmaya Türkiye’den katılanların dörtte üçü (yüzde 75) siber suçluların ve hackerların verileri için bir risk oluşturduğunu kabul ediyor ve yine bir o kadar kişi de (yüzde 73) zararlı yazılımların yüksek riskli bir tehdit olduğunu söylüyor. Fakat buna rağmen Türk katılımcıların yarısından çoğu cihazlarını bir şifre ile bile korumuyor. Şifre kullananların oranı akıllı telefonlar için yüzde 46, tabletler için yüzde 36 ve bilgisayarlar için yüzde 40. Hatta bazı kullanıcılar verilerini korumak için hiç bir önlem almıyor; bu oran da tabletler için yüzde 22, bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için yüzde 13 seviyesinde.
Dijital cihazlarda saklanan fotoğraflar ve videolar birçok kişi tarafından en değerli veriler olarak görülmekte. Yine de akıllı telefonlarda saklanan bu veriler kaybolabiliyor. Kullanıcıların yüzde 27’si bunu birebir yaşamış. Bilgisayar kullanıcılarının yüzde 24’ü ve tablet kullanıcılarının ise yüzde 13’ü aynı tecrübeyi yaşadıklarını ve veri kaybettiklerini iletmekte. Verilerin kaybediliş şekli de, cihazların bilinçsiz kullanımına işaret ediyor. Kullanıcıların yüzde 42’si dikkatsizliklerinin veri güvenliğini riske atabileceğini kabul ediyor, ama geçmişte ne şekilde veri kaybettikleri sorulduğunda her beş kişiden biri (yüzde 20) verilerini yanlışlıkla kendilerinin sildiğini itiraf ediyor. Cihazları zarar gördüğü için veri kaybı yaşayanların oranı ise yüzde 25.
Cihazlarımızdaki değerli verileri saklamak ve korumak için alabileceğimiz çok basit önlemler var:
- Verilerinizi mutlaka bulut depolama servislerine yedekleyin
- Cihazlarınızın girişinde karmaşık ve uzun şifreler kullanın
- Şifreleri hatırlamakta zorlanıyorsanız bir parola yönetici uygulama kullanın
- Eğer mümkünse şifrenin de ötesinde biyometrik koruma yöntemlerini tercih edin
- Cihazlarınızda ve tüm hesaplarınızda çift-seviyeli onaylama özelliğini açın
- Herkese açık ağlara bağlanırken VPN uygulamasını devreye alın
- Cihazlarınızı kafe gibi halka açık ortamlarda bırakmamaya dikkat edin
- Profesyonel bir veri güvenliği paketi edinin
Araştırmanın tüm sonuçları “Risking data heartache: it hurts to lose the data you love” isimli raporda ayrıntıları ile bulunabilir.