Altındağ Belediyesi’nin 100 yıl önceki köy kültürünü korumak ve bu zengin mirası gelecek nesillere aktarmak amacıyla 650 dönümlük bir alana kurduğu Altınköy, “3. Hasat Şenliği” ile Anadolu’ya özgü kadim hasat ritüellerini yeniden hayata geçirdi.
Ankaralıların yoğun ilgi gösterdiği geleneksel hasatı, “Gururla söylüyorum ki ben bir köylü çocuğuyum. Ekmeğin topraktan nasıl çıkarıldığını bilirim” diyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki başlattı.
Altınköy’e araba sokulmuyor. Piknik alanı da yok. Bunun nedenini Altındağ Belediye Başkanı şöyle açıkladı “Çocuklarımız sütün nasıl sağıldığını, ekmeğin nasıl yapıldığını görsün, öğrensin; 100 yılı aşan pek çok köy geleneklerimizi tanısın, bilsin diye var. Bugün, köyde hasat var. Burada çalışan köylülerimizle birlikte ekmeğimizi topraktan çıkararak, bereketi paylaşacağız.”
Tırpan çekiçlemenin püf noktası olur mu?
Köy meydanında yere oturup, çekiçle kendi tırpanını önce çekiçleyerek ve ardından bileyerek hasatı başlatan Başkan Tiryaki, köylülere taş çıkartan maharetinin sırrını da şöyle paylaştı:
“Ekin biçerken tırpanların bıçakları körelir. Köy hayatının en zor yanlarından biridir tırpanı çekiçlemek. Tırpan dövmek için, bugünkü gibi, sabah güneşin karşısında oturursunuz ve ısınan tırpanı, örs ve çekiç yardımıyla en az 1 saat, ahenk içinde, aynı açıyla döversiniz. Bu herkesin çok rahat yapabileceği bir iş değildir. Eğer çekici iyi vuramazsanız kesinlikle ağzını yararsınız. Kaz ayağı dedikleri odur. Tırpanın uç kısımları yarılır. İşin ustaları sizin tırpan dövmenizden, köy işlerinden anlayıp anlamadığınızı, sizin tarlayı biçip biçemeyeceğinizi bilir.”
Çekiçleme işlemi sonrasında, omzuna attığı tırpanıyla buğday tarlasına doğru yol alan Başkan Tiryaki, keskinleştirdiği tırpanı ile ekinleri çabucak kesti. Ardından ata sürülen düveni kullanarak ekinleri kıydı.
“Bir sonraki durağımız değirmen” diyerek, Altınköy’ün simgelerinden su değirmenini işaret eden Tiryaki, Teknoloji ilerleyip, ekonomi geliştikçe insanların köy hayatına hasret çektiklerine işaret ederek “Tüm bunlarla birlikte çevremizde görüyoruz, artık birçok kişi, köy işleriyle uğraşıyor, en azından toprakla ilgili bir hobi sahibi olmak istiyor. Çünkü doğa ile iç içe olmak bir ihtiyaçtır. Altınköy, vatandaşlarımıza, şehrin içinde ihtiyaç duydukları bu doğal ortamı sağlıyor” dedi.
Doğal ekmek doğal gıda
Buğdayı öğütme işini bizzat gerçekleştiren Başkan Tiryaki, elde edilen unun hakiki kepekli buğday unu olduğuna dikkat çekti. Bu undan yapılan hamur, ekmek haline getirilerek, fırına verildi. Köy kadınlarının pişirdiği ekmek, mis kokusuyla fırından çıktığında, “İşte köy dışında yaşayanların marketlerde arayıp da bulamadığı yüzde 100 doğal ekmek” diyen Tiryaki, ekmeği paylaşarak, hasatın bereketini de paylaşmış oldu.
Hasat Şenliği Altınköy’ün kuruluş amaçlarından biri olan, eski çocuk oyunlarının meydanda oynanması ile devam etti. Veysel Tiryaki, çocuklarla ip atlarken hem minikler hem de kendisi neşeli dakikalar geçirdi. Hasat Şenliği, 30 Temmuz Pazar Günü akşamına kadar devam edecek.
5 kıtadan misafir ağırlıyor
Altınköy Hasat Şenliği 5 kıtadan 150’ye yakın öğrenciyi de ağırladı. Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği “Türkçe Yaz Okulu” kapsamında Türkiye’ye gelen yabancı öğrenciler Altınköy’de geleneksel köy hayatı ile tanıştılar. İngiltere, Fransa, Cezayir, Rusya, İtalya, Bosna-Hersek, Almanya gibi birçok farklı ülkelerden olmalarına rağmen Türkçe öğrenmeye gelen öğrenciler, Altınköy’de köy hayatını deneyimlediler. Öğrenciler gözlemlerini sosyal medya hesapları üzerinden #RotamTürkiye etiketiyle paylaştı.