Robotlar ve yapay zekalar gelecekte işlerimizi elimizden alabilir, hatta 45 yıla kadar insanlardan daha zeki olabilir deniliyor. Ama kimse tad alma konusunda da bizimle yarışacaklarını tahmin etmemiştir herhalde. Eğer en kaliteli viskilerin tadını bile bizden iyi alacaklarsa, insanoğlunun becerileri neye yarayacak? Yeni geliştirilen bir sentetik dil insana böyle sorular sorduruyor.
Almanya’daki Heidelberg Üniversitesi ve Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nin ortak çalışması olan sentetik dil, 22 farklı floresan sensör kullanarak değişik viskileri algılayabiliyor. Dilimiz bu işi her içeceğe birer “tad profili” atayarak, bu profili tad alıcı uçlarla beyinde birleştirerek yapıyor. Sentetik dilde ise içeceğin kimyasal yapısını belirlemek için sensörlerdeki renkler ve kimyasal yapı ölçülüyor.
Araştırma ekibinden Prof.Dr.Andreas hermann viskinin epey karmaşık bir kimyasal yapısı olduğunu söylüyor. Normal bir viski tüketicisi için benzer viskiler arasındaki ince farkları anlamak oldukça zor. Ancak tad alma duyuları çok hassas viski somelyerleri bu tür incelikleri ayırt edebiliyor. İşte sentetik dil de en usta somelyerler kadar hassas bir ayrıştırma yapmak için tasarlanmış.
Bu türden yapay algılayıcılar ile çok pahalıya satımaya çalışılan sahte viskilerin kolayca kontrolü sağlanabilir. Parası çok olup, kaliteli zannedilen şişelere bilinçsizce çok para ödeyebilecek müşteriler var. Eğer elinizin altında hazırda bir viski somelyeriniz yoksa, belki de gelecekte bir yapay somelyer alabilirsiniz. Araştırma ekibi hem bunu, hem de şarap türlerini ayırt edecek benzer bir cihazı gelecekte piyasaya sunmayı planlıyorlar.
Çalışmanın bilimsel makale formatındaki raporuna buraya tıklayarak erişebilirsiniz.