Biliyoruz ki; canlılar, mikroorganizmalar hariç bitki, hayvan ve insan olarak üçe ayrılır. Ancak içinde yaşadığımız zaman diliminde hayvanla insan arasına yeni bir kategorinin eklenmesinde önemli yararlar vardır. Yoksa hayvan gibi hareket eden ya da hayvanda bulunan özelliklerle davranan canlıları, insan denen grubun içine dahil edecek olursak bir çok değere ihanet etmiş sayılırız.
Zira ‘Yaratıcı’, yarattıklarının GELİŞMELERİNİ sağlamak amacı ile; insan denen canlıyı islâh etmek üzere din denen bir sistemi de oluşturmuş ve uyulmasını şart koşarak uyanların ödüllendirileceklerini açıklamıştır. Analitik düşünce ile bahis konusu SİSTEMİ kullanarak gelişme yapmış canlı ile yapmamış canlıyı her halde ayni kabın içine oturtamayız. Öyle ise yaşamamızda; erdemlerin ya da salt güdülerin ETKİN olduğu iki ayrı nitelikte insan görünümlü canlı ile karşı karşıya bulunduğumuzu fark etmek zorundayız.
Bırakalım ahrette uygulanacakları; ama gelişme yapmış olanlarla yapmamış olanlar şeklinde onları ikiye ayırmanın gereğini, yaşarken de dikkate almak zorundayız. Zira benzerliklerine rağmen birbirlerinden farklı tutum ve davranış içinde olmaları zaten bunu gerekli kılmaktadır. Dolayısıyla onlara yeni bir katagorik ad takmak zorunlu olmaktadır ki; gelişmiş olanla, gelişmemiş olanın hangisine İNSAN diyeceğimiz belirginlik kazansın.
Eğer ERDEMLER’den nasibini alamamış dolayısıyla gelişememiş ilkel türe, İNSAN denecekse ERDEMLER’le donanıp gelişmiş olana ne denecektir? Gelişmiş olana İNSAN denecek ise gelişmemiş olana hangi ad konulacaktır. Öyle ise gelişmiş canlıya İNSAN diyorsak gelişmemiş canlıya başka bir isim vermek zorunluluğu inkar kabul etmez. Ancak böyle bir tanımla gerek fiziki görünüşleri gerekse davranış ve konuşma özellikleri gibi nitelikleri itibariyle hayvan grubuna da dahil edilemeyecek büyük bir grup boşlukta kalmış olacaktır. Bu bakımdan: hayvan olmamalarına rağmen hayvansal özellikleri ağır basanlar için yeni bir grup oluşturup, görüntü ve yapı olarak insana benzemeleri nedeniyle İNSANIMSI ‘lar adını takabiliriz.
Olaya toplumsal değerler itibariyle yaklaşırsak; günlük hayatımızda bazen; İNSAN görünenlere karşı kullandığımız “İNSAN gibi davran“; “İNSAN ol..İNSAN” “İNSAN olmak kolay değil” vb ifadeler son derece komik olmakta hatta aptallık derecesinde bir anlam taşımaktadır; Zira bu ifade ya da değerlerin, bir İNSANA karşı kullanılması tam bir akıl tutulmasıdır. Çünkü YA muhatabımız İNSAN’dır ve biz İnsana, İnsan ol diyerek KOMİK duruma düşmekteyiz. Ya da İNSANIMSI’dır, anlaşılayacağını sanan zavallı bir DÜŞÜNME FAKİRİYİZ..