Gelişmekte olan ülkelerdeki yenilenebilir enerji pazarları, gelişmiş ülkelere taş çıkartırcasına hızlı büyüyor. Bu ülkelerdeki rekabetçi ortamın ve gittikçe düşen proje maliyetlerinin önemli bir etkisi var. Bu pazarlar sayesinde güneşten elde edilen enerji, artık rüzgar enerjisinden daha bile ucuz.
Bloomberg New Energy (BNE) bölümünden gelen bir rapor, 58 gelişmekte olan ülkenin yenilenebilir enerji üretimlerine işaret ediyor. İçlerinde Çin, Hindistan ve Brezilya gibi yükselen pazarlar bulunan bu ülkelerde, güneş enerjisi artık rüzgar enerjisinden daha ucuza mal ediliyor. Raporda verilen bilgide, 2016 üçüncü çeyreğinde listedeki ülkelerde 1 megawatt başına ortalama yatırımın rüzgar için 1.66 milyon dolar, güneş için ise 1.65 milyon dolar noktasına geldiği gösteriliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan BNE analisti Ethan Zindler, bu gelişmenin neredeyse sadece 5 yıl içinde meydana geldiğini ve Çin’in dev güneş enerjisi yatırımlarının büyük katkısı olduğunu belirtiyor.
Climatescope isimli rapora göre 2016’da Hindistan ve Şili gibi ülkelerde gerçekleşen güneş enerji üretim projeleri, aynı ülkelerdeki kömür bazlı üretim projelerinin neredeyse yarısı kadar maliyet oluşturuyor. Ayrıca raporda 2016 içinde dünya çapında tamamlanmış 70 gigawatt kapasiteli güneş enerji santraline karşın, rüzgar enerji santrallerinin 59 gigawatt kapasitede kaldığı ifade ediliyor. Bu durumun, tüm ülkelerde yenilenebilir enerjiye verilen sübvansiyonların yavaş yavaş azalmasına rağmen oluştuğuna da dikkat çekiliyor.
Gelişmekte olan ülkeler arasında, 2016 boyunca en düşük karbon izli yenilenebilir enerji projeleri Çin, Şili, Brezilya, Uruguay, Güney Afrika ve Hindistan pazarlarında gerçekleştirilmiş. Ayrıca yenilenebilir enerji yatırımların çekme konusunda listedeki 58 ülke, OECD’nin (Organization for Economic Cooperation & Development) 35 gelişmiş ülkesinden daha yüksek performans sergilemiş. OECD ülkeleri 2015’de 153.7 milyar dolar yenilenebilir enerji projesi gerçekleştirirken, gelişmekte olan ülkeler aynı dönemde 154.1 milyar dolar yatırım çekmiş.
Analistler henüz fosil yakıtların döneminin kapanmadığını söylüyor; çünkü dünyanın hala fazla güneş almayan ve rüzgarın yeterince esmediği yerleri var. Ama aynı zamanda bu gidişle dünyanın yenilenebilir enerjiye tahmin edilenden daha önce geçeceği de öngörülüyor.