Japonya teknoloji ve bilim yarışında geri kalmamak için, dünyanın en güçlü ve hızlı süperbilgisayarını üretmek istiyor. Son zamanlarda bu alanda ciddi şekilde bastıran Güney Kore ve Çin, en hızlı süperbilgisayar ünvanını birkaç yıl önce Japonya’dan almıştı. Şu anda dünyanın en güçlü süperbilgisayarı olan Sunway TaihuLight, Çin’e ait.
Henüz ayrıntılar belirtilmemiş ama Japonya Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı 173 milyon dolarlık bir bütçe ayırıldığını duyurmuş. Japonya Başbakanı Shinzo Abe de geçenlerde bir konuşmasında robotik ve yenilenebilir enerji gibi yükselen sektörlerde özel şirketlerin ve devletin beraberce çalışması yönünde çağrı yapmıştı.
Japonya’nın geliştireceği süperbilgisayar 130 petaflops gücünde olacak, yani saniyede 130 quadrilyon işlem yapabilecek. 2017 yılı başında çalışmaların başlanacak bu bilgisayar ile yapay zeka, makine öğrenmesi gibi alanlarda araştırmalar yapılacak. Projenin kod isminden de bu niyet anlaşılıyor zaten: ABCI (AI Bridging Cloud Infrastructure). Çin’in Sunway TaihuLight süperbilgisayarı da (93 petaflops) benzer şekilde hava durumu tahmini, endüstri tasarımı ve ilaç tedavileri gibi konularda araştırmalar için kullanılıyor.
Bu proje sayesinde Japon firmaları şu anda Google ve Microsoft gibi şirketlere yaptırdıkları yüksek işlem gücü gerektiren araştırmaları artık Japonya’da gerçekleştirebilecekler. Yeni süperbilgisayar Japon firmalarına belli kullanım ücretleri ile kiralanacak. Şimdiye kadarki en güçlü Japon süperbilgisayarını Fujitsu Ltd. üretmişti. Oakforest-PACS (13,6 petaflops) isimli bilgisayarın tasarımcısı firma, yeni süperbilgisayarın üretimi için açılacak ihaleye girip girmeyeceği konusunda açıklama yapmamış.