btbilgi

IBM, geçtiğimiz seneden bu yana büyük bir değişim içinde. Firma 15 çeyrek boyunca üst üste satışlarda düşüş yaşadıktan sonra tamamen bulut merkezli çözümler üretme kararı aldı. Bu stratejik karar kapsamında firma ilk olarak sunucu işini Lenovo’ya sattı. Daha sonra mikroişlemci üretimini de Globalfoundries’e devretti. Bu değişimin meyvelerini hızlı bir şekilde toplamaya başlayan firma, 2016 yılında büyüme kaydetti.

Eskiden sürekli çalışan çıkartan IBM, 2015 Ocak ayından bu yana 100 bin kişiyi işe aldı. İşe alınanların büyük bir kısmı bulut danışmanları, dijital temsilciler ve veri mühendislerinden oluşuyor. Firma ayrıca 700 üst düzey yöneticiyi de bünyesine kattı. Tamamen bulut odaklı bir firma haline gelen IBM, bulut uzmanlarına büyük önem veriyor. Firma bünyesinde oluşturulan bulut danışmanları kadrosu 2015 yılında 200 kişiye ulaştı. Bu kadronun bu sene de büyümesi bekleniyor.

Eski IBM’i unutun, artık yapay zeka ve bulut başrolde

IBM’in yeni stratejisinde dijital satış merkezlerinin yeri büyük. Firma bu merkezlerde müşterileri ile daha yakın bir ilişkiye giriyor ve sinerji yaratıyor. IBM bu merkezlerde çalışmak üzere 3600 dijital temsilci işe aldı. Dijital temsilcilerin işe başlamadan önce IBM Digital Mastery programını bitirmeleri gerekiyor. Bu eğitim programı Digital Marketing Institute tarafından veriliyor. Ayrıca geçtiğimiz iki sene içinde çalışanlarının eğitimi için 1 milyar dolar harcadı. Çalışanlara 25 milyon saatin üzerinde eğitim verildi.

Firmanın bu stratejik kararı satışlarına da yansıdı. IBM son çeyrekte 19,23 milyar dolar gelir açıkladı. Bu rakam geçtiğimiz seneye göre 0,3 oranında düşük. Ama düşüş oranı eskiye göre azalmış durumda. Firmanın bulut ve güvenlik çözümlerinde büyük gelir artışı gözlemlenmekte; bulut servisleri yüzde 42’lik bir artışla 3,4 milyar dolara ulaştı. Yapay zeka, veri analitiği ve güvenlik çözümleri de yüzde 15 oranında arttı. Bu servisler bulut servisleriyle beraber IBM’in toplam gelirleri içinde yüzde 40’lık bir yere oturdu.

IBM geçtiğimiz çeyrekte büyük satın almalar yaptı. Satın almalara 5,45 milyar dolar harcayan firma, bünyesine 12 firmayı kattı.

Eski IBM’i unutun, artık yapay zeka ve bulut başrolde

Yapay zeka IBM için çok önemli bir iş kolu. Firmanın Watson iş ünitesinde 10 bin kişi çalışıyor ve yapay zeka üzerine geliştirme yapıyor. IDC’ye göre şu an 8 milyar dolar olan yapay zeka pazarı 2020 yılında 47 milyar dolara çıkacak. IBM bu gelişen pazarda en büyük oyuncu olmayı hedefliyor.

Firmanın sunduğu Watson yapay zeka çözümü eğitimden, üretime, sağlıktan, otomative kadar geniş bir yelpazede kullanılabiliyor. En son olarak General Motors, IBM ile bir anlaşma yaparak Watson’u arabalarına getireceğini açıkladı. Firmanın OnStar adlı sistemi, Watson ile entegre çalışacak ve kullanıcılara geleneksel navigasyonun yanında e-ticaret ve eğlence olanakları da sunacak.

IBM 104 senelik dev bir firma ve bilişim dünyasına kattığı çok fazla değer var. Biz firmayı yıllarca bir donanım ve servis firması olarak bildik. Bu geçtiğimiz seneler içinde değişmeye başladı ve bu IT devi bir yapay zeka ve bulut firması haline geldi. Dev ölçekte bir şirkette böyle bir dönüşüme imza atmak kolay bir iş değil. IBM’i bu değişimi başarabildiği için kutlamak gerekir. Bakalım önümüzdeki dönemde bu yenilikçi anlayışı devam ettirebilecekler mi…

Yorumlar
btbilgi
PAYLAŞ
Eylem Cülcüloğlu, 1993 yılından bu yana bilişim ve iletişim teknolojileri alanında çalışmalarını devam ettirmektedir. 1999-2007 yılları arasında IT Business Weekly dergisinin yazı işleri müdürlüğü görevini üstlenmiş olan Eylem Cülcüloğlu, daha sonra pazarın önde gelen birçok BT firmasına içerik iletişimi danışmanlığı yapmıştır. Yüksek lisansını ise Utrecht Üniversitesi'nde yeni medya ve dijital kültür alanında tamamlamıştır.