Big Brother bizi izlemeye, yaptıklarımızdan bir örüntü çıkarmaya ve buna göre ileriye yönelik tahminlerde bulunup, bu tahminlere göre kimi birimleri harekete geçirmeye devam edecek. Biz de ölçülebilir her yere koyduğumuz sensörlerden gelen veriyi daha yoldayken izleyecek, buna göre makinalara müdahale edecek ya da birilerine ettireceğiz. Robot dünyasına hoşgeldiniz, bırakınız ölçsünler, bırakınız paylaşsınlar, bırakınız komuta etsinler, bırakınız açsınlar kapatsınlar.
Siz mi?.. Siz de gidin gölde balık yakalayın, akşam yemeği için.
Ama unutmayın bu arada…
Hepimizin ceplerindeki cep telefonlarının sayısı arttıkça, bazı kelimeler de kaçınılmaz olarak SMS’de sıklıkla kullanılacak, toplanılan veriler uyarıya dönüşüp ilgilisini harekete gecirecek. Bu dönem sensörlerin dönemi: Yer, akışkanlık, yoğunluk, sıcaklık, basınç, hız, farklı kimyasal bileşenlerin karışımı oranlarını belirleyen sensörlerin… Sensörler aracılığıyla her dakika, her saniye, her salise gönderilen verilerin bütününden yapılan analizler ile ortaya çıkan örüntüler, bir yandan ticari ürün olarak satılırken; kimi işletmeler, bu veri setinden yaptıkları analizlerin sonuçlarını, kimisi de bu sonuçlara bakarak özgün tavsiyeler satacaklar.
Data seti üzerinde istatistiksel çalışmalar yoğunlaşacak. İnsanlar önce bunun analizini yaparken daha sonra istatistiksel analizleri otomatik yazılımlar yapacak. Elbette her zaman sapmalar, aykırılıklar gözlemlenecek ve bunlari da yine insanlar yorumlayacak.
Risk Yönetimi (Risk Management) disiplini yeni dönemde riskli kişiler ve şirketler için daha zorlu bir iş alanı haline gelecek. Zira sigorta şirketleri IoT kullananlara indirimli fiyatlar sunmanın birçok yolunu keşfedecek. Sigortacılık endüstrisinde “Sigortalının pirimi sigortalının hasarını öder, aradaki fark sigortacıya kalır” denklemi sayesinde yüksek riskliler artık ortak havuz fiyatlamasına göre sigortalanamazken, sigortacıların kârları da bu oranda artacak. Çünkü özel riskler özel fiyatlar gerektirecek.
Arabanın motoru içindeki yağa katılan özgün maddeleri ölçen sensörler sayesinde üretilen bilgiler farklı yerlere giderek aracın en verimli şekilde çalışması sağlanabilecek. IoT sayesinde sahte olmayan, gerçek ve katkısız ürünlerle çalışabilme imkanı birim fiyatlara doğal olarak yansıyacak. Belki de orijinal parça kullanmazsanız bazı ürünler çalışmayacak. Hatta bu jurnalci, sizi ana şirkete kadar şikayet edebilecek. Bu tip yağı kullanmıyor diyen motor, şu tip sabunu kullanmayan çamaşır makinası, kendi markasının mürekkebi olmazsa yazmayan yazıcı gibi.
Nesnelerin Evreni’nde (IoT) konuşacak o kadar çok şey var ki… Topraksız tarım sistemleri örneğin. Gerekli mineral ve suyu otomatik sistemlerden sağlayan böylece toprak bulaşmamış taze marullar yetiştiren mikrosistemler, önümüzdeki günlerde apartman çocuğunun günlük gıdasını karşılayacak.
İş bilenin kılıç kuşananın. IoT ile yeni bir kanala yönelen sanayi devrimi iş modellerini ve yaşam tarzımızı hızlı bir şekilde değiştirmeye devam ediyor.