Internet of Things (IoT) kavramını son beş senedir hemen her yerde duyuyoruz. Buna 4. Sanayi Devrimi’nin özü de diyorlar. Kas gücü, buhar gücü, elektrik gücü derken makinaların birbiri ile kablolu kablosuz konuşması ve bunun sonucunda insana gerek duymadan işlerin yapılması nesnelerin interneti olarak tanımlanıyor.
Bu tip yapılanmanın başarılı örnekleri Alman sistemlerinde daha sık görülüyor. Internet patlamasında pazardan lider olarak çıkamayan Alman ekonomisi M2M ve IoT dünyasının lideri olur mu? Amerikan Imparatorluğu buna ne kadar müsade eder?
Sanırım 80’li yıllardı, analog telefonların çevirmeli kadranları sayesinde bir başka şehirdeki bahçenin sulama sistemini açıp kapatabiliyorduk. İşler zamanla değişti, artık topraktaki nemi ölçen sistem aynı bahçedeydi artık bize ihtiyaç duymadan sulama vanalarını elektrik olduğu müddetçe açıp kapatabiliyordu. Bundan sonra ise internet üzerinden hava durumunu öğrenen, toprağın nemini düzenli ölçen sistem belirlenen kriterlere göre sulama yapıp yapamayacağına karar veriyordu. Tüm bunlar sayesinde bir kaç amele işsiz kalıyordu ama sistem çalışıyordu.
Yeni sanayi devrimi basit işleri ortadan kaldıracak, bu kişilerin nerede nasıl işler bulacağı bir başka sorun olarak karşımıza çıkacak. Her sanayi devrimi sonrası onlar, yüzler, binler o güne kadar yaptıkları, tek bildikleri işi yapamaz olur. Bir sonraki nesi l ise o zamana kadar duyulmamış, bilinmemiş işlerde çalışmaya başlar. Görünen o ki benzeri bir yapılanmayı bu oluşum sonrası göreceğiz. Birbirleri ile konuşan makinalar hayatımızı hayli farklılaştıracak.
Insan bedenine konulacak sensorlar vücüt sıvıları ve vital ölçümlerini yapıp bunları doktora düzenli gönderecek buna göre gözlemler yapılacak. Arabanın yağına/benzine/soğutma sıvısına katılan iletkenler sayesinde orjinal ürün denetimleri, konsantrasyon ölçümleri yapılıp araba üreticisine bu bilgiler bildirilecek sadece orijinal ürünler o serviste çalışan robotlar tarafından değişitirilecek.
Vending machine’lerde sadece su ve konsantrasyonlar olacak. Daha önce evinde formüle ettiği içeceğini buluta koyan kişiye özgü içecek vending machineden otomatik olarak alınabilecek. Ücreti ise kişinin banka hesabından otomatik çekilecek. Milyarlarca sensörden gelen veriler sayesinde anlamli analizler ile kişiye özgün tasarım, satış gerçekleşecek, kullan-at sensör teknolojisi sayesinde izlenmeyen ürün/sistem neredeyse kalmayacak.
Ez cümle bir işçinin / hademenin / hastabakıcının yapacağı tüm ölçümler elektronik / mekanik olarak gerçekleştirilip bununla ilgili alınması gerekli aksiyonlar daha önceden tanımlanmış kurallar çerçevesinde gerçekleştirebilecek. Bunların dışında bir anormallık yaşanırsa sistem herhangi bir işlem yapmayıp bir insan aklının müdahalesini bekleyecek. Yaşam daha da mekanikleşecek, insan hatasından dolayı yapılan yanlışlıkların önüne geçilecek.
Tüm bunlara karşın vandalizm gelişimini sürdürecek. Bir yandan vandallara karşı güvenli iletişim sistemleri de gelişirken bu tip yaşamlara karşı çıkan bazı gruplar ise internetsiz bir yaşamı savunmayı sürdürecekler.
Herşey normal gittiğinde internet dünyanızı, ajandanızı yönetir hale gelecek. Bu dünyaya karşı duran kolay para kazanmak isteyen, bu sistemde yer bulamayan ama farklı yollardan kendini topluma kabul ettirmek hevesinde olanlar ise bunlardan farklı şekilde faydalanmaya çalışacaklar.
Yeni yazılarımda xTRlarge okurları için IoT ve bulut eksenli konulara değinmeyi sürdüreceğim.